Spis treści:
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi to problem, który dotyczy coraz większej liczby osób. Dlatego warto z wyprzedzeniem zadbać o zdrowie, stosując dietę, która zmniejszy ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Oczywiście podstawą jest znaczne ograniczenie wysoko przetworzonych produktów bogatych w substancje słodzące, tłuszcze nasycone i sól. Kolejnym krokiem będzie postawienie na różnorodne posiłki bogate w warzywa i owoce. Pomocne mogą być także przyprawy, w tym cynamon. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz w jakich daniach możesz przemycić go do diety.
Sprawdź także: Pij podczas świąt, nie będziesz mieć brzucha jak balon
Jakie właściwości ma cynamon?
Kora cynamonowa ma wiele cennych właściwości, działa przeciwbakteryjnie, antywirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Rozgrzewa, przeciwdziała stanom zapalnym, dzięki czemu warto mieć ją pod ręką, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa. Ponadto jego właściwości antyseptyczne sprawdzą się podczas bólu gardła i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Jeżeli chcesz obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi, zadbaj o to, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazł się właśnie cynamon. Zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także ogranicza wystąpienie powikłań, które mogą pojawić się u diabetyków. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Warto wspomnieć również o tym, że cynamon przyspiesza metabolizm, co korzystnie wpływa na proces utraty nadprogramowych kilogramów.
Cynamon ma także działanie korzystnie wpływające na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, a także pomaga pozbyć się wzdęć oraz gazów. Może być także pomocny w przypadku wystąpienia bólów brzucha, biegunek, zgagi, a nawet choroby wrzodowej. Ponadto cynamon wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu, a także zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Zaleca się, aby wybierać cynamon cejloński, który ma więcej właściwości korzystnie wpływających na zdrowie.
Z czym łączyć cynamon?
Zastanawiasz się, do czego najlepiej pasuje cynamon? Oczywiście świetnie komponuje się z jabłkami, nie tylko warto dodać go do szarlotki, możesz także przygotować z nim na przykład deser w postaci jabłkowego musu, jogurtu oraz ulubionej granoli. Cynamon warto dodawać również do dań kuchni azjatyckiej, będzie pasować do makaronu w chińskim stylu lub potraw inspirowanych kuchnią indyjską, np. curry. Genialnym połączeniem będzie również dyniowa zupa krem, doprawiona właśnie cynamonem. Jest także podstawą korzennych mieszanek stosowanych do ciasteczek i pierników.
Jeżeli chcesz zwiększyć prozdrowotne działanie cynamonu połącz go z innymi korzennymi przyprawami, takimi jak: kardamon, goździki, anyż, czy czarny pieprz. Świetnie będzie pasować tu również kurkuma. Pięknie pachnącą mieszankę możesz zaserwować na przykład w postaci rozgrzewającej, zimowej herbaty. Koniecznie z dodatkiem malin, cytrusów oraz miodu. Taki napój nie tylko pomoże obniżyć poziom cukru, świetnie wpłynie również na odporność oraz trawienie. Już jedna łyżeczka cynamonu dziennie wpłynie korzystnie na twój organizm.
Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »
Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »
Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »