Fot. 123RF/Picsel
O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele łatwiejsze.
Na co zwrócić uwagę, aby cieszyć się z perfekcyjnie przygotowanego schabu pod każdą postacią? Oto kilka sprawdzonych rad.
NIE dla zbyt idealnie wyglądającego schabu
Schab to dla ciebie perfekcyjnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa? Niestety, muszę cię zmartwić. To najgorsza z możliwych opcji. Jeśli schab jest w przekroju niemalże idealny, nie ma żadnych odstających kawałków i otacza go ściśle biało-srebrna błonka, a dodatkowo jest twardy i zbity, niemalże sprężysty nie kupuj go. Będzie suchy i jałowy.
Jeśli planujesz przygotowanie klasycznych kotletów, kup schab z kością i poproś sprzedawcę o pokrojenie go w grube 1,5-2cm plastry. Będzie znakomity do tego dania. Zobacz, jak je przygotować.
TAK dla tłuszczyku
Schab powinien mieć nieznaczne przerosty białego, miękkiego tłuszczu. W procesie obróbki pomoże nawilżyć mięso i nadać mu kruchość. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc potrawa będzie idealnie aromatyczna i smakowita, a ty masz gwarancję, że nie wyjmiesz z piekarnika podeszwy.
Zobacz też: Najlepsze pomysły na imprezowe przekąski
NIE dla pakowanego i plastrowanego schabu
Nie kupuj takiego schabu. Niestety, producenci próbują wielu sztuczek. Układają najładniejszy plaster na wierzchu, a gorsze umieszczają pod spodem. Naklejki umieszczają w strategicznych miejscach opakowania, co często uniemożliwia zajrzenie do środka lub ogranicza widoczność. Czasami schab umieszczany jest w opakowaniu pionowo, co uniemożliwia zobaczenie jego przekroju. Unikaj takich produktów i wiedz, że producent z pewnością ma coś do ukrycia.
TAK dla mocnego koloru
Zawsze kupuj część schabu od strony karczku. Jest ona delikatna, ma subtelną strukturę, nasycony kolor i często ciemniejszy kawałek karczku. Wszystkie te cechy pozwalają na uzyskanie wspaniałej, miękkiej struktury i soczystego mięsa. Unikaj tej drugiej części, która jest bledsza i twardsza. Z niej nie powstanie smakowite danie.
NIE dla długiego przygotowywania i wysokich temperatur
Schab wieprzowy to całkiem delikatne mięso. W związku z tym nie wymaga długiej obróbki, a wręcz przeciwnie, przez długi czas w wysokiej temperaturze można go łatwo przesuszyć. Najlepiej jest w pierwszej kolejności obsmażyć plastry lub całe, większe kawałki na patelni w celu zamknięcia porów mięsa i przełożyć je do piekarnika albo dusić w sosie.
Aby schab był jeszcze bardziej delikatny można skropić go mocnym alkoholem albo marynować w kefirze. To pozwoli mięsu nabrać kruchości i wydobyć wszystkie smaki.
Podczas przygotowywania schabu pamiętaj jednak o tym, aby sprawdzić czy mięso osiągnęło temperaturę 65°C w najgrubszym miejscu i utrzymuje ją nieprzerwanie przez ok 15 sekund. Wykorzystaj do tego celu termometr do mięs.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!
Zobacz też: Bulwersująca prawda o ulubionym przysmaku Europejczyków