Najlepsze przepisy na ogórki

Pięć produktów, które mogą zmienić kolor twoich oczu

Marzyłeś kiedyś o innym kolorze oczu? Okazuje się, że w swojej kuchni znajdziesz produkty, które umożliwią ci taką zmianę.

Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o innym kolorze oczu, powinieneś wiedzieć, że jego zmiana jest możliwa. Nie mówimy w tym wypadku o barwionych soczewkach, operacjach ani aptecznych lekach. Okazuje się bowiem, iż istnieją naturalne produkty, pozwalające zmienić kolor tęczówek. Warto jednak pamiętać, iż proces ten wymaga czasu, a efekty nie pojawią się z dnia na dzień. Mimo wszystko, włączenie tych produktów do diety może przynieść wam wyłącznie korzyści.


1. Szpinak

Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, jest fantastycznym źródłem żelaza. Za sprawą tego pierwiastka twoje oczy mogą stać się jaśniejsze. Co więcej, szpinak zawiera betainę oraz cholinę, czyli związki chemiczne, które zdaniem naukowców obniżają zagrożenie zachorowania na raka płuc przez palaczy nawet o 40%.

 

Pobierz aplikację smaker

Swój dobroczynny wpływ na nasze zdrowie orzechy zawdzięczają obecności wielu witamin, minerałów protein oraz zdrowych tłuszczów. Spośród nich najcenniejsze wydają się kwasy Kwas α-linolenowe, które pomagają leczyć arytmię, łagodzą stany zapalne oraz pomagają w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne, powinniśmy zjadać około 8 orzechów włoskich dziennie. Ponadto, orzechy dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę błonnika i cennych protein, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.Orzechy to także jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych przekąsek na świecie. Mają dobroczyny wpływ na wzrok, a przy okazji mogą stopniowo rozjaśnić kolor tęczówek. Warto jednak mieć na uwadze fakt, iż takie działanie mają wyłącznie surowe orzechy.

 

Pobierz aplikację smaker

Przyprawa ta jest nieodzownym elementem wielu azjatyckich dań. Dowiedziono, iż skutecznie chroni przed przeziębieniem i różnego rodzaju infekcjami. Imbir od wieków bywa wykorzystywany w celu poprawienia koncentracji oraz jako naturalny środek leczący bóle głowy. Regularne spożywanie imbiru może sprawić, iż tęczówki staną się jaśniejsze. Efekt będzie jeszcze lepiej widoczny, jeżeli połączysz kilka produktów z naszej listy.

 

Pobierz aplikację smaker

Jeśli chciałbyś, aby twoje oczy stały się ciemniejsze, rozwiązanie twojego problemu jest bardzo przyjemne. Okazuje się bowiem, że taki efekt możemy osiągnąć, włączając do codziennej diety ciemną czekoladę. Ta drobna zmiana doskonale wpłynie na twoje zdrowie. Czekolada dobrej jakości, zwłaszcza ta gorzka, z dużą zawartością kakao, jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego. Przed czekoladą nie powinny się wzbraniać nawet osoby intensywnie trenujące, gdyż zawarte w niej składniki ułatwiają regenerację organizmu po wysiłku.

 

Pobierz aplikację smaker

Warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Ponadto, włączenie cebuli (zwłaszcza surowej) do codziennej diety, może sprawić, że nasze oczy stopniowo zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy.

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 26

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 20

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 54

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26