Boże Narodzenie na słono

Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy.

Fot. materiały partnera

W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata.

W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy cukiernictwa mogli popuścić wodze fantazji i przygotować dosłownie wszystko! Miano gwiazdy wypieków tygodnia zdobył Marcin, który zaskoczył jurorów swoim nietuzinkowym pomysłem. Z programem niestety musiała pożegnać się Elżbieta.

Zobacz amerykańską klasykę Marcina

Co wydarzy się w niedzielę?

W trzecim odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy stawią czoła kolejnym dwóm zadaniom. W konkurencji technicznej przygotują ciasto ponczowe ozdobione własnoręcznie wyrabianym kremem. W konkurencji autorskiej, każdy ze śmiałków marzących o tytule Polskiego Mistrza Wypieków i 50 tysiącach złotych, będzie musiał przygotować niepowtarzalną karpatkę, której walory smakowe ocenią Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś.

Jak zrobić ciasto parzone na karpatkę lub eklery?

Ciasto parzone jest lekkie i chrupiące, a w czasie pieczenia w jego wnętrzu powstają charakterystyczne dziurki. Właśnie z tego względu idealnie nadaje się ono do nadziewania - w ten sposób otrzymamy eklery, profiterole lub ptysie. Jeżeli masę rozsmarujemy dosyć cienko na blaszce, w czasie pieczenia mocno się pomarszczy, dzięki czemu uzyskamy idealne blaty do karpatki.

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości. Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić. Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 5265

>60 min
6
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 11682

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5049

>60 min
23
60 min
5