Pralinowy wieniec Barbary

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki.

Ciasto parzone
90 g masła
180 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka

Budyń (crem patissiere)
6 żółtek
150 g cukru
700 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
130 g orzechów laskowych
90 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
90 g mleka

Krem maślano-pralinowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego
500 g wcześniej przygotowanego budyniu

Domowa pralina
100 g orzechów laskowych
200 g cukru
50 ml wody

Złożenie
200 g malin

Ciasto parzone
Do garnka włożyć masło i wlać wodę. Zagotować. Wsypać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez około dwie minuty. Wystudzić, a następnie zmiksować, dodając kolejno jajka. Przygotować worek cukierniczy: na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 21 cm, obciąć końcówkę worka i wycisnąć trzy okręgi - dwa obok siebie i jeden na górze (dwa na dole mają być złączone). Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto piec przez 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Budyń (crem patissiere)
Zmiksować żółtka z cukrem, aby powstał puszysty krem. Powoli dodawać mleko (200 ml) i przesianą mąkę. Zagotować resztę mleka, a gdy będzie wrzeć, wlać powoli wcześniej zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy. Przełożyć budyń do miski i włożyć do lodówki.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Podprażyć orzechy, a następnie zblendować z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Dodać masło oraz mleko. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przelać do słoika i porządnie schłodzić.

Krem maślano-pralinowy
Masło ubić na puszystą masę. Dodać schłodzony domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz budyń. Gdy masa będzie gładka, włożyć ją do lodówki.

Domowa pralina
Orzechy uprażyć. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą. Płyn podgrzać do 170°C, aż powstanie syrop o miodowym kolorze. Gdy będzie gotowy, zdjąć z palnika, wsypać orzechy i wymieszać. Zostawić do zastygnięcia, następnie połamać pralinę i ją zblendować, by powstały okruszki.

Złożenie
Przekrojony blat przełożyć kremem maślanym, posypać pralinowymi okruszkami i dodać maliny. Przykryć blatem. Górę można udekorować resztkami kremu maślanego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1130

60 min
5
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1240

15 min
20
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 284

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1