Sezon na dynię

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki.

Ciasto parzone
90 g masła
180 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka

Budyń (crem patissiere)
6 żółtek
150 g cukru
700 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
130 g orzechów laskowych
90 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
90 g mleka

Krem maślano-pralinowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego
500 g wcześniej przygotowanego budyniu

Domowa pralina
100 g orzechów laskowych
200 g cukru
50 ml wody

Złożenie
200 g malin

Ciasto parzone
Do garnka włożyć masło i wlać wodę. Zagotować. Wsypać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez około dwie minuty. Wystudzić, a następnie zmiksować, dodając kolejno jajka. Przygotować worek cukierniczy: na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 21 cm, obciąć końcówkę worka i wycisnąć trzy okręgi - dwa obok siebie i jeden na górze (dwa na dole mają być złączone). Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto piec przez 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Budyń (crem patissiere)
Zmiksować żółtka z cukrem, aby powstał puszysty krem. Powoli dodawać mleko (200 ml) i przesianą mąkę. Zagotować resztę mleka, a gdy będzie wrzeć, wlać powoli wcześniej zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy. Przełożyć budyń do miski i włożyć do lodówki.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Podprażyć orzechy, a następnie zblendować z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Dodać masło oraz mleko. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przelać do słoika i porządnie schłodzić.

Krem maślano-pralinowy
Masło ubić na puszystą masę. Dodać schłodzony domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz budyń. Gdy masa będzie gładka, włożyć ją do lodówki.

Domowa pralina
Orzechy uprażyć. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą. Płyn podgrzać do 170°C, aż powstanie syrop o miodowym kolorze. Gdy będzie gotowy, zdjąć z palnika, wsypać orzechy i wymieszać. Zostawić do zastygnięcia, następnie połamać pralinę i ją zblendować, by powstały okruszki.

Złożenie
Przekrojony blat przełożyć kremem maślanym, posypać pralinowymi okruszkami i dodać maliny. Przykryć blatem. Górę można udekorować resztkami kremu maślanego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Przekąski nalesniki idealne do krokietow

wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...

Odsłon: 231758

15 min
790
60 min
8
Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 288

30 min
4
>60 min
76
Desery Najlepsze rogaliki

To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...

Odsłon: 36380

60 min
47