Najlepsze przepisy na ogórki

Pralinowy wieniec Barbary

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki.

Ciasto parzone
90 g masła
180 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka

Budyń (crem patissiere)
6 żółtek
150 g cukru
700 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
130 g orzechów laskowych
90 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
90 g mleka

Krem maślano-pralinowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego
500 g wcześniej przygotowanego budyniu

Domowa pralina
100 g orzechów laskowych
200 g cukru
50 ml wody

Złożenie
200 g malin

Ciasto parzone
Do garnka włożyć masło i wlać wodę. Zagotować. Wsypać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez około dwie minuty. Wystudzić, a następnie zmiksować, dodając kolejno jajka. Przygotować worek cukierniczy: na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 21 cm, obciąć końcówkę worka i wycisnąć trzy okręgi - dwa obok siebie i jeden na górze (dwa na dole mają być złączone). Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto piec przez 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Budyń (crem patissiere)
Zmiksować żółtka z cukrem, aby powstał puszysty krem. Powoli dodawać mleko (200 ml) i przesianą mąkę. Zagotować resztę mleka, a gdy będzie wrzeć, wlać powoli wcześniej zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy. Przełożyć budyń do miski i włożyć do lodówki.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Podprażyć orzechy, a następnie zblendować z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Dodać masło oraz mleko. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przelać do słoika i porządnie schłodzić.

Krem maślano-pralinowy
Masło ubić na puszystą masę. Dodać schłodzony domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz budyń. Gdy masa będzie gładka, włożyć ją do lodówki.

Domowa pralina
Orzechy uprażyć. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą. Płyn podgrzać do 170°C, aż powstanie syrop o miodowym kolorze. Gdy będzie gotowy, zdjąć z palnika, wsypać orzechy i wymieszać. Zostawić do zastygnięcia, następnie połamać pralinę i ją zblendować, by powstały okruszki.

Złożenie
Przekrojony blat przełożyć kremem maślanym, posypać pralinowymi okruszkami i dodać maliny. Przykryć blatem. Górę można udekorować resztkami kremu maślanego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 171

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4