Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej (typ 500)
- 150-200 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Farsz
- 200 g sera feta
- 200 g mozzarelli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
Złożenie
- 5 jajek
- 40 g masła
Ciasto drożdżowe
Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C i rozpuścić w niej drożdże, następnie dodać je do mąki. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C i wlać do miski z mąką i drożdżami (około 150 ml - nie całość). Następnie wsypać cukier i rozpocząć ugniatanie ciasta (jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolać odrobinę mleka). Po 4-5 minutach ugniatania dodać sól i olej roślinny. Całość dokładnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć ściereczką - zostawić w temperaturze pokojowej na 45-50 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę (podsypaną mąką), uformować cztery równe kulki, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po upływie tego czasu kulki rozwałkować na okrągłe placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra. Brzegi z obu stron zawinąć w rulon i połączyć ze sobą, tworząc tym samym kształt łódki.
Farsz
Skruszyć ser feta, dodać do niego startą na grubych oczkach mozzarellę, mąkę oraz mleko. Na patelni podsmażyć świeży szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak zmięknie, połączyć go z mieszanką serów i dokładnie wymieszać.
Złożenie
Wcześniej przygotowane drożdżowe łódki napełnić mieszanką serów ze szpinakiem. 1 jajko rozbić i lekko ubić trzepaczką. Posmarować nim brzegi łódek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (grzanie góra-dół) przez 12 minut. Łódki wyjąć z piekarnika i na każdą z nich wbić jajko. Następnie ponownie włożyć do piekarnika na około 2 minuty (należy cały czas obserwować potrawę - żółtko nie może być ścięte). Po wyjęciu z piekarnika na każdą z łódek położyć kawałek masła (około 10 g na jedną).