Najlepsze przepisy na dania z dyni

Przepisy z Bake Off - ciasto Barbary

Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków.

Nadzienie migdałowe
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
300 g masła
skórka starta z jednej pomarańczy

Kruszonka
100 g masła w temperaturze pokojowej
6 czubatych łyżek cukru trzcinowego
13 czubatych łyżek mąki

Ciasto drożdżowe
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki mleka
550 g mąki pszennej
80 g cukru
100 g zmielonych migdałów
1 szklanka letniego mleka
3 żółtka
¼-½ szklanki mleka (na wyczucie)
duża szczypta soli
110 g masła (należy je roztopić i przestudzić)
ekstrakt migdałowy

Konfitura mirabelkowa
1,2 kg umytych mirabelek
odrobina wody (opcjonalnie, jeśli owoce będą przylegać do patelni)
sok z jednej pomarańczy
sok z jednej cytryny
7 łyżek cukru trzcinowego

Nadzienie migdałowe
Migdały uprażyć. Masło rozpuścić, dodać do niego uprażone migdały, cukier, ekstrakt oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać.

Kruszonka
Do naczynia wsypać wszystkie składniki, wyrabiać palcami, kruszonka ma się rozpadać. Jeśli będzie zbyt kleista, dodać więcej mąki.

Ciasto drożdżowe
Należy zacząć od przygotowania rozczynu. Do rondelka dodać drożdże i cukier. Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące, ma być ciepłe) i połączyć je z drożdżami i cukrem. Składniki wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na około 20 minut.

Przesiać mąkę, dodać cukier, migdały, żółtka, ciepłe mleko, sól, odrobinę ekstraktu migdałowego oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Zacząć ugniatać, stopniowo dodając roztopione masło. Gdy ciasto będzie już wyrobione, uformować kulkę, przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę, następnie odstawić ponownie, tym razem na pół godziny. Po upływie tego czasu wysmarować blachę masłem i oprószyć np. bułką tartą. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, odrobinę większy niż forma. Całość posmarować nadzieniem migdałowym, pociąć na paski, które następnie należy zrolować i ułożyć kolejno w blaszce. Rozgrzać piekarnik do około 180°C. Ciasto obsypać kruszonką. Drożdżówkę piec przez koło 35-40 minut.

Konfitura mirabelkowa
Mirabelki wydrylować, następnie wrzucić je na patelnię, udusić i podlać odrobiną wody. Dodać wyciśnięte soki. Dusić przez około 10-15 minut. Wsypać cukier, wymieszać. Gotować do zgęstnienia. Gdy konfitura uzyska odpowiednią konsystencję, przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek.

Ciasto podawać z konfiturą.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

8
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2