Przepisy z Bake Off - ciasto Joanny

Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem.

Kruchy spód
100 g mąki pszennej
3 szklanki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zimnego masła
1 żółtko

Masa serowa
225 g białej czekolady
700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)
125 ml śmietany kremówki 36%
5 dużych jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Solony karmel
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
8 łyżek śmietany kremówki 36%
2 łyżki masła
duża szczypta soli
solone orzeszki ziemne do smaku

Kruchy spód
Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i zagnieść na jednolitą masę. Wylepić spód formy, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie piec przez 15 minut.

Masa serowa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać ją na kruchy spód i piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) w 160°C przez 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Solony karmel
Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, a następnie gotować do rozpuszczenia cukru. Zostawić na 5 minut. Nie mieszać (można trzymać za uchwyt garnka i lekko nim poruszać), aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty. Finalnie ma mieć kolor bursztynowy. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę, dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Polać sernik sosem i udekorować solonymi orzeszkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
11
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 107

15 min
7
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3