Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą.

Konfitura
1 kg wiśni
250-400 g cukru (do smaku)

Kruche ciasto z bezą
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
6 żółtek
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
8 białek
1½ szklanki drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
płatki migdałowe (według uznania)

Masa kremowa
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki amaretto

Konfitura
Wiśnie gotować z cukrem do uzyskania gęstej konsystencji.

Kruche ciasto z bezą
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z zimnym masłem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Zagnieść. Podzielić na dwie części i schłodzić. Przygotować bezę z 8 białek, 1½ szklanki drobnego cukru oraz 1 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć kruche ciasto. Posmarować przygotowaną konfiturą, następnie bezą. Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 40 minut w temperaturze 160°C.

Masa kremowa
Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Połączyć z gotującym się mlekiem, zagotować do zgęstnienia, następnie przykryć folią i schłodzić. Masło utrzeć na puch i w trzech turach dodać wystudzony budyń. Wlać dwie łyżki amaretto.

Wykonanie
Wystudzone placki przełożyć masą i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 29

>60 min
1
30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 355

>60 min
7
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 86

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

3
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0