Konfitura
1 kg wiśni
250-400 g cukru (do smaku)
Kruche ciasto z bezą
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
6 żółtek
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
8 białek
1½ szklanki drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
płatki migdałowe (według uznania)
Masa kremowa
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki amaretto
Konfitura
Wiśnie gotować z cukrem do uzyskania gęstej konsystencji.
Kruche ciasto z bezą
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z zimnym masłem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Zagnieść. Podzielić na dwie części i schłodzić. Przygotować bezę z 8 białek, 1½ szklanki drobnego cukru oraz 1 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć kruche ciasto. Posmarować przygotowaną konfiturą, następnie bezą. Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 40 minut w temperaturze 160°C.
Masa kremowa
Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Połączyć z gotującym się mlekiem, zagotować do zgęstnienia, następnie przykryć folią i schłodzić. Masło utrzeć na puch i w trzech turach dodać wystudzony budyń. Wlać dwie łyżki amaretto.
Wykonanie
Wystudzone placki przełożyć masą i schłodzić.