Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off - ciasto Tomasza

Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą.

Konfitura
1 kg wiśni
250-400 g cukru (do smaku)

Kruche ciasto z bezą
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
6 żółtek
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
8 białek
1½ szklanki drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
płatki migdałowe (według uznania)

Masa kremowa
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki amaretto

Konfitura
Wiśnie gotować z cukrem do uzyskania gęstej konsystencji.

Kruche ciasto z bezą
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z zimnym masłem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Zagnieść. Podzielić na dwie części i schłodzić. Przygotować bezę z 8 białek, 1½ szklanki drobnego cukru oraz 1 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć kruche ciasto. Posmarować przygotowaną konfiturą, następnie bezą. Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 40 minut w temperaturze 160°C.

Masa kremowa
Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Połączyć z gotującym się mlekiem, zagotować do zgęstnienia, następnie przykryć folią i schłodzić. Masło utrzeć na puch i w trzech turach dodać wystudzony budyń. Wlać dwie łyżki amaretto.

Wykonanie
Wystudzone placki przełożyć masą i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 173

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4