Domowa ricotta
- 2 litry mleka
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli morskiej
Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia.
Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C.
Dodać sok z cytryny.
Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się ścinać i pojawi się skrzep. Powinno to zająć kilka minut.
Skrzep przenieść łyżką cedzakową na sito wyłożone gazą.

Pozostawić w gazie do dokładnego odsączenia.
Krem chrzanowo-koperkowy
- crème fraiche
- koperek
- świeżo tarty chrzan
Zrobić krem przyprawiając crème fraiche koperkiem i świeżo tartym chrzanem.
Puddingi
- Olej z pestek winogron
- 2 jaja
- 100g mąki typ 450
- 100g mleka
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- Szczypta soli morskiej
Nagrzać piekarnik do 230 St. C.
Natłuścić dobrze formę muffinkową. Dodatkowo każdą z foremek wypełnić w ¼ olejem.
Podgrzać formę w piecu przez około 15 minut.
W tym czasie zrobić masę puddingową ubijając rózgą jaja mąkę, mleko.
Pod koniec dodać szczyptę soli i koperek.
Wlać równe porcje masy do rozgrzanych foremek z olejem i piec aż puddingi wyrosną i uzyskają złoty kolor. Powinno to zając około 12-15 minut.
Podanie
Puddingi wypełnić kremem chrzanowo koperkowm. Przykryć kawałkiem łososia ricottą i kawiorem. Ozdobić koperkiem i filecikiem z cytryny.
Wydać 6 puddingów.