Najlepsze przepisy na ogórki

Pudding wytrawny z domową ricottą i wędzonym łososiem

Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem.

Domowa ricotta

  • 2 litry mleka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli morskiej

 

Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia.

Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C.

Dodać sok z cytryny.

Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się ścinać i pojawi się skrzep. Powinno to zająć kilka minut.

Skrzep przenieść łyżką cedzakową na sito wyłożone gazą.

Pozostawić w gazie do dokładnego odsączenia.

Krem chrzanowo-koperkowy

  • crème fraiche
  • koperek
  • świeżo tarty chrzan

 

Zrobić krem przyprawiając crème fraiche koperkiem i świeżo tartym chrzanem.

Puddingi

  • Olej z pestek winogron
  • 2 jaja
  • 100g mąki typ 450
  • 100g mleka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • Szczypta soli morskiej

 

Nagrzać piekarnik do 230 St. C.

Natłuścić dobrze formę muffinkową. Dodatkowo każdą z foremek wypełnić w ¼ olejem.

Podgrzać formę w piecu przez około 15 minut.

W tym czasie zrobić masę puddingową ubijając rózgą jaja mąkę, mleko.

Pod koniec dodać szczyptę soli i koperek.

Wlać równe porcje masy do rozgrzanych foremek z olejem i piec aż puddingi wyrosną i uzyskają złoty kolor. Powinno to zając około 12-15 minut.

Podanie

Puddingi wypełnić kremem chrzanowo koperkowm. Przykryć kawałkiem łososia ricottą i kawiorem. Ozdobić koperkiem i filecikiem z cytryny.

Wydać 6 puddingów.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4