Rodzinna szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julcia Tarach zaprezentowała przepis na rodzinną szarlotkę.

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 220 g masła

Nadzienie

  • 1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Herbata do szarlotki

  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 180 ml soku jabłkowego
  • cynamon do smaku
  • cukier w kostkach do smaku
  • 6 gałek lodów waniliowych
  • polewa czekoladowa do lodów
  • bita śmietana w sprayu

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać dwa żółtka, dodać śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać do połączenia składników, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, jabłka oraz cynamon. Owoce smażyć około 15 minut.

1/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy i ponakłuwać. Piec 15 minut w 180°C. 1/3 ciasta rozwałkować na cienki pasek i przykleić do brzegów tortownicy. Na spód wyłożyć jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce lub podzielić na małe kawałeczki i nieregularnie rozsypać na górze. Ciasto piec godzinę w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przygotować napar z czarnej herbaty i dodać do niego sok jabłkowy oraz cynamon. Dodać cukier do smaku. Podgrzewać napój przez 5 minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Ciasto podawać z herbatą, lodami waniliowymi z polewą czekoladową oraz bitą śmietaną.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka mecenasa

Wykwintna surówka mecenasa łączy świeże warzywa, słodkawy melon z klasycznymi...

Odsłon: 1221

15 min
1
Sałatki Sałatka śledziowa

Pyszna i prosta do przygotowania sałatka śledziowa, która idealnie sprawdzi s...

Odsłon: 43

>60 min
0
Ciasta Halloweenowy placek

Smaczny i świetnie wyglądający placek na halloween. Dzieciom na pewno spodoba...

Odsłon: 74

30 min
0
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7