Ciasto
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 220 g masła
Nadzienie
- 1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Herbata do szarlotki
- 3 torebki czarnej herbaty
- 180 ml soku jabłkowego
- cynamon do smaku
- cukier w kostkach do smaku
- 6 gałek lodów waniliowych
- polewa czekoladowa do lodów
- bita śmietana w sprayu
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać dwa żółtka, dodać śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać do połączenia składników, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, jabłka oraz cynamon. Owoce smażyć około 15 minut.
1/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy i ponakłuwać. Piec 15 minut w 180°C. 1/3 ciasta rozwałkować na cienki pasek i przykleić do brzegów tortownicy. Na spód wyłożyć jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce lub podzielić na małe kawałeczki i nieregularnie rozsypać na górze. Ciasto piec godzinę w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przygotować napar z czarnej herbaty i dodać do niego sok jabłkowy oraz cynamon. Dodać cukier do smaku. Podgrzewać napój przez 5 minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Ciasto podawać z herbatą, lodami waniliowymi z polewą czekoladową oraz bitą śmietaną.