Dania jednogarnkowe

Schabowy to znane wszystkim danie, jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić pysznego schabowego!

Jak przyrządzić schabowego, który przejdzie do rodzinnej legendy?     © 123RF.COM/PICSEL


Schabowego robi się banalnie prosto. Podstawą są 4 poniższe kroki:

Krok 1. Kroimy schab w plastry.

Krok 2. Rozbijamy je do preferowanej grubości.

Krok 3. Panierujemy w jajku i bułce tartej.

Krok 4. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.

 

Książka kucharska: 15 przepisów na schabowego. Kliknij!


Jak sprawić, by schabowy był niezapomniany? Zobaczcie kilka prostych rad:

- Jeśli zależy nam na czasie, pokrójmy schab na jak najcieńsze plastry, nie trzeba będzie ich długo smażyć.

- Aby panierka nie odpadała, możemy najpierw obtoczyć schabowego w mące.

- Do panierki możemy dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.

- Aby panierka była bardziej chrupiąca, możemy dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).

- Aby panierka trzymała się równo, myjmy ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać ich brudnymi dłońmi.

- Po panierowaniu kotlety jak najszybciej smażymy, aby panierka nie zaczęła odpadać.

- Tłuczek raz na jakiś czas zanurzamy w chłodnej wodzie.

- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.

- Porada aaasikkkSposób na soczyste kotlety schabowe.


Zakupy przed obiadem

Podstawą schabowego jest mięso. Zobacz, jak wybrać takie, które jest świeże i będzie smaczne, a co więcej: nie będzie zawierało szkodliwych substancji!

Samo mięso to jednak nie wszystko. Zwróćmy też uwagę na jakość bułki tartej, którą wykorzystamy do zrobienia chrupiącej panierki.

Smalec, oliwa, olej, masło?

Smalec nie jest wbrew pozorom najgorszym możliwym tłuszczem do smażenia, mimo że zawiera demonizowane tłuszcze zwierzęce. Wiele z olejów roślinnych pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości, a nawet może stać się szkodliwych. Masło klarowane i smalec to tłuszcze, które nie ulegają tak łatwo utlenianiu pod wpływem temperatury. Pamiętajmy, aby wylewać tłuszcz po smażeniu, nie wykorzystywać go wielokrotnie!

Pamiętajmy, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zdrowe, niezależnie od wybranego rodzaju tłuszczu. Nie przesadzajmy z nim!

Zobaczcie jeszcze przepis na schabowego według znanego w Polsce szefa kuchni.

Jeśli nie mamy czasu ani ochoty samodzielnie kupować i smażyć schabu, zawsze możemy wybrać opcję droższą, ale wygodniejszą: wizytę w restauracji. Tam też jednak możemy trafić na schabowe idealne i niewypały.

 

 

Macie jakieś swoje rady, jak przyrządzić schabowego idealnego? Pochwalcie się nimi w Waszym dziale "Domowe porady"! Tutaj znajdziecie artykuł o tym, jak dodawać swoje porady, a tutaj jest link do dodania swojej porady (zadziała, jeśli jesteście zalogowani w serwisie).


Domowe wędliny. Kliknij!

domowa wędlina

Zobacz też: Oszustwa producentów mięs i wędlin

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z mango

Dzisiaj prosty ale jakże smaczny deser. Połączenie skyru z pulpą z mango to s...

Odsłon: 69

15 min
2
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 34

30 min
1
>60 min
13
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 78

15 min
2
Przekąski Domowe chipsy ziemniaczane

Domowe chipsy ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tych kupowanych w skl...

Odsłon: 93

60 min
2
Pieczywo Obwarzanki

Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i ci...

Odsłon: 363

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0