Jak przyrządzić schabowego, który przejdzie do rodzinnej legendy? © 123RF.COM/PICSEL
Schabowego robi się banalnie prosto. Podstawą są 4 poniższe kroki:
Krok 1. Kroimy schab w plastry.
Krok 2. Rozbijamy je do preferowanej grubości.
Krok 3. Panierujemy w jajku i bułce tartej.
Krok 4. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.
Książka kucharska: 15 przepisów na schabowego. Kliknij!
Jak sprawić, by schabowy był niezapomniany? Zobaczcie kilka prostych rad:
- Jeśli zależy nam na czasie, pokrójmy schab na jak najcieńsze plastry, nie trzeba będzie ich długo smażyć.
- Aby panierka nie odpadała, możemy najpierw obtoczyć schabowego w mące.
- Do panierki możemy dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, możemy dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Aby panierka trzymała się równo, myjmy ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać ich brudnymi dłońmi.
- Po panierowaniu kotlety jak najszybciej smażymy, aby panierka nie zaczęła odpadać.
- Tłuczek raz na jakiś czas zanurzamy w chłodnej wodzie.
- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
- Porada aaasikkk: Sposób na soczyste kotlety schabowe.
Zakupy przed obiadem
Podstawą schabowego jest mięso. Zobacz, jak wybrać takie, które jest świeże i będzie smaczne, a co więcej: nie będzie zawierało szkodliwych substancji!
Samo mięso to jednak nie wszystko. Zwróćmy też uwagę na jakość bułki tartej, którą wykorzystamy do zrobienia chrupiącej panierki.
Smalec, oliwa, olej, masło?
Smalec nie jest wbrew pozorom najgorszym możliwym tłuszczem do smażenia, mimo że zawiera demonizowane tłuszcze zwierzęce. Wiele z olejów roślinnych pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości, a nawet może stać się szkodliwych. Masło klarowane i smalec to tłuszcze, które nie ulegają tak łatwo utlenianiu pod wpływem temperatury. Pamiętajmy, aby wylewać tłuszcz po smażeniu, nie wykorzystywać go wielokrotnie!
Pamiętajmy, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zdrowe, niezależnie od wybranego rodzaju tłuszczu. Nie przesadzajmy z nim!
Zobaczcie jeszcze przepis na schabowego według znanego w Polsce szefa kuchni.
Jeśli nie mamy czasu ani ochoty samodzielnie kupować i smażyć schabu, zawsze możemy wybrać opcję droższą, ale wygodniejszą: wizytę w restauracji. Tam też jednak możemy trafić na schabowe idealne i niewypały.
Macie jakieś swoje rady, jak przyrządzić schabowego idealnego? Pochwalcie się nimi w Waszym dziale "Domowe porady"! Tutaj znajdziecie artykuł o tym, jak dodawać swoje porady, a tutaj jest link do dodania swojej porady (zadziała, jeśli jesteście zalogowani w serwisie).
Domowe wędliny. Kliknij!
Zobacz też: Oszustwa producentów mięs i wędlin
Anna Wiśniewska/Smaker.pl