Spód (placek miodowy z orzechami)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 30 g masła
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu rzepakowego
- 100 g orzechów (laskowe, włoskie)
- 3 łyżki roztopionego masła
Masa miodowo-serowa
- 500 g tłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki miodu rzepakowego
- 100 g rozpuszczonej białej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu malinowego
Krem do dekoracji
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu malinowego
Konfitura z fig
- 5 fig
- 1 łyżka cukru
- sok z jednej cytryny
- opcjonalnie miód malinowy
Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
- 200 g białej czekolady
- żółty barwnik do tłustych mas
Spód (placek miodowy z orzechami)
Mąkę, masło, cukier i miód połączyć. Wyrobić ciasto (ma przypominać ciasto kruche). Ułożyć w blaszce i piec do zarumienienia w temperaturze 180°C. Orzechy zmielić, rozpuścić masło i skruszyć upieczone ciasto. Wymieszać i wyłożyć spód foremek. Schłodzić.
Masa miodowo-serowa
Zmielić twaróg. Połączyć go z mascarpone i miksować z mąką przez około 2 minuty. Dodać miód oraz czekoladę i miksować na wolnych obrotach. Jajka dodawać jedno po drugim. Gotową masę przelać do foremek ze spodem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez godzinę.
Krem do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z miodem.
Konfitura z fig
Figi pokroić i podsmażyć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, wymieszać ją z kremem do dekoracji. Przygotować rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i udekorować przestudzone serniczki. Dodatkowo można polać je miodem malinowym.
Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
Czekoladę zatemperować i dodać żółty barwnik.