Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem.

Spód (placek miodowy z orzechami)

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g orzechów (laskowe, włoskie)
  • 3 łyżki roztopionego masła

 

Masa miodowo-serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu malinowego

 

Krem do dekoracji

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu malinowego

 

Konfitura z fig

  • 5 fig
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie miód malinowy

 

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu

  • 200 g białej czekolady
  • żółty barwnik do tłustych mas

 

Spód (placek miodowy z orzechami)
Mąkę, masło, cukier i miód połączyć. Wyrobić ciasto (ma przypominać ciasto kruche). Ułożyć w blaszce i piec do zarumienienia w temperaturze 180°C. Orzechy zmielić, rozpuścić masło i skruszyć upieczone ciasto. Wymieszać i wyłożyć spód foremek. Schłodzić.

Masa miodowo-serowa
Zmielić twaróg. Połączyć go z mascarpone i miksować z mąką przez około 2 minuty. Dodać miód oraz czekoladę i miksować na wolnych obrotach. Jajka dodawać jedno po drugim. Gotową masę przelać do foremek ze spodem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez godzinę.

Krem do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z miodem.

Konfitura z fig
Figi pokroić i podsmażyć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, wymieszać ją z kremem do dekoracji. Przygotować rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i udekorować przestudzone serniczki. Dodatkowo można polać je miodem malinowym.

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
Czekoladę zatemperować i dodać żółty barwnik.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34164

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 496

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4825

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1371

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113601

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11733

60 min
29