Składniki:
130 g śledzia norweskiego
1 patat ok.120 g
Łyżeczka świeżego estragonu
Łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
Oliwa z oliwek
1 bułka ciabatta
Przygotowanie:
1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej marynacie umieścić filet ze śledzia norweskiego.
2. Przygotować pesto: zmiksować orzeszki ziemne, posiekany estragon, czosnek, biały cukier, sok z cytryny z oliwą z oliwek - oliwy dodajemy tyle, aby uzyskać gęstą masę o konsystencji tradycyjnego pesto.
3. Patata obrać i ugotować w całości. Następnie pokroić na grubsze plastry i podsmażyć na oliwie z oliwek.
4. Ciabattę przekroić. Na połówkach pieczywa ułożyć plastry patatów oraz sączony z marynaty filet ze śledzia. Całość obficie przyprawić pesto.
Śledź norweski z patatem i pesto z orzeszków ziemnych
Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Desery
Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 95
8
Dodatki
brokuły z masłem orzechowym
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
3
Dania główne
biała kiełbasa w kapuście
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
4
REKLAMA