Składniki:
130 g śledzia norweskiego
1 patat ok.120 g
Łyżeczka świeżego estragonu
Łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
Oliwa z oliwek
1 bułka ciabatta
Przygotowanie:
1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej marynacie umieścić filet ze śledzia norweskiego.
2. Przygotować pesto: zmiksować orzeszki ziemne, posiekany estragon, czosnek, biały cukier, sok z cytryny z oliwą z oliwek - oliwy dodajemy tyle, aby uzyskać gęstą masę o konsystencji tradycyjnego pesto.
3. Patata obrać i ugotować w całości. Następnie pokroić na grubsze plastry i podsmażyć na oliwie z oliwek.
4. Ciabattę przekroić. Na połówkach pieczywa ułożyć plastry patatów oraz sączony z marynaty filet ze śledzia. Całość obficie przyprawić pesto.
Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Śniadania
Smażone banany
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 1547
8
Dania główne
Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów, która rozgrzewa i...
Odsłon: 3107
9
Desery
Kulki sernikowe
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4798
10
Dania główne
Pikantny łosoś z patelni
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 110
3
REKLAMA