Sprawdzone przepisy na grilla

Przepis Magdaleny na surowe ciasto jest znakomity. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję.

Ciasto
250 g mąki pszennej
220 g brązowego cukru
½ łyżeczki soli
200 g masła
2 łyżki mleka

Dodatki
200 g solonych orzeszków ziemnych
1 duża pomarańcza
100 g gorzkiej czekolady
300 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
różowy barwnik spożywczy
masy cukrowe: biała, niebieska, zielona, różowa, czarna

Ciasto
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Mąkę rozsypać na blaszce i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do miski wsypać cukier, sól, miękkie masło i mąkę. Wszystko wymieszać, dodając mleko. Wstawić do zamrażarki.Dodatki
W blenderze przygotować masło orzechowe (ma być lekko płynne). Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Gorzką czekoladę posiekać, natomiast białą rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną. Dodać barwnik (ilość dowolna, w zależności od tego, jaki kolor chcemy uzyskać). Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć z zamrażarki, połączyć z przygotowanymi dodatkami (masłem orzechowym, skórką z pomarańczy oraz gorzką czekoladą). Ulepić kulki i ponownie włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać, przygotować elementy ozdobne z masy cukrowej. Gotowe ciastka oblać polewą czekoladową, a w środek wbić patyczek i umieścić cukrowe ozdoby.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort truflowy

Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...

Odsłon: 5859

60 min
10
Dania główne Placki ziemniaczane- poznańskie plendze

Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...

Odsłon: 494

15 min
5