Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Z czym kojarzą się święta Bożego Narodzenia? Z prezentami, choinką, a może ze smakowitymi zapachami roznoszącymi się po całym domu? Dziś stawiamy na kulinarne skojarzenia i bierzemy na tapet ciastka, bez których Gwiazdka nie mogłaby się obejść.

Fot. 123RF/Picsel

W czym tkwi sekret gwiazdkowych wypieków?

Są aromatyczne, mogą stanowić piękną dekorację, a wśród gwiazdkowych ciasteczek królują niepodzielnie od wielu lat. Mowa oczywiście o pierniczkach, które tradycyjnie goszczą na niemal na każdym świątecznym stole. Uwielbiane są przede wszystkim za swój niepowtarzalny korzenny smak. Jakich przypraw nie może zabraknąć w domowych ciastkach? Na pierwszym miejscu jest oczywiście cynamon, tak chętnie dodawany do wielu zimowych potraw i napojów. Wśród dodatków do piernika znajdują się jednak także inne składniki, w tym: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, ziele angielskie oraz pieprz. To właśnie odpowiednio stworzona mieszanka przypraw korzennych zagwarantuje wyjątkowy aromat świątecznych wypieków.

Dekoracje... do zjedzenia

Świąteczne ciastka nie muszą zachwycać wyłącznie smakiem. Drobne wypieki możesz wykorzystać podczas tworzenia stroików, jako zawieszki na choinkę czy nawet prostą, a zarazem efektowną dekorację stołu. Jedynym ograniczeniem jest tutaj Twoja własna wyobraźnia. Wśród ozdobnych ciasteczek szczególną popularnością cieszą się pierniczki o różnych kształtach, wykonane przy pomocy foremek lub wykrawaczy. W ten sposób upieczesz słodkości w kształcie choinki, gwiazdki, bombki, piernikowego ludzika czy aniołka. Po wyjęciu z piekarnika możesz je także udekorować kolorowym lukrem lub dowolnie wybraną posypką. Jeśli chcesz zawiesić ciasteczkowe ozdoby na choince, pamiętaj, by jeszcze przed włożeniem do pieca wyciąć w każdym pierniku dziurkę do przewleczenia wstążeczki - po upieczeniu, gdy ciastka stwardnieją, nie będzie już to możliwe.

Reklama

Klucz do sukcesu - odpowiednie przechowywanie

Choć to punkt obowiązkowy na świątecznym stole, przygotowywanie gwiazdkowych pierników potrafi przyprawić o ból głowy. Ciastka te - jeśli są wypiekane na podstawie tradycyjnych przepisów - są bowiem dość twarde tuż po upieczeniu. Odpowiadają za to przyprawy korzenne oraz miód dodawany do ciasta. W takiej sytuacji pierniczki wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachowały swój aromat i wystarczająco zmiękły. W tym celu najlepiej nadają się szczelnie zamykane metalowe puszki lub ozdobne szklane słoiki. Takie warunki umożliwiają przechowywanie pierników nawet kilka miesięcy, zatem z powodzeniem możesz je upiec na długo przed świętami.

Gdzie szukać akcesoriów do pierników?

Ozdobne puszki, szklane słoiki, wykrawacze, pieczątki do ciasteczek oraz szeroki wybór innych przyborów znajdziesz w ofercie sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. W internecie szukaj ich na stronach takich firm jak np. Home&You, gdzie możesz liczyć na atrakcyjne promocje i rabaty na świąteczne akcesoria kuchenne.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Ciasta Szybkie domowe ptasie mleczko

Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser...

Odsłon: 44412

30 min
62
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6384

60 min
17
Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

Odsłon: 1743

30 min
12
Ciasta Morelowa Dama

Super delikatne ciasto , aksamitna pianka oraz morele, skusi każdego.

Odsłon: 1540

15 min
1