Najlepsze przepisy na ogórki

Soki: Dlaczego powinniśmy pić je codziennie?

Soki to naturalne źródło witamin. Są pożywne, sycące i uzupełniają codzienną dietę w niezbędne wartości odżywcze. Ale to nie wszystko. Oto pięć powodów, dla których warto codziennie sięgać po sok.

Po pierwsze: Soki dostarczą ci niezbędnych wartości odżywczych

Zdrowe, zbilansowane odżywianie jest ostatnio modne, jednak styl życia i żywienia Polaków wciąż daleki jest od ideału. Ciągle popełniamy ten sam błąd, czyli jemy za mało warzyw i owoców. A jeśli nasza dieta jest w nie uboga, mogą pojawić się niedobory składników mineralnych, witamin czy innych fitoskładników. Picie szklanki soku do posiłku lub w ciągu dnia pomoże ci te niedobory uzupełnić. Na przykład jedna szklanka soku pomarańczowego pokrywa ok. 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Warto pamiętać, że pod względem wartości odżywczej soki są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Ponieważ zawierają prawie taką samą ilość naturalnych cukrów, co użyte do ich produkcji surowce, mają podobną wartość kaloryczną.

Po drugie: Soki mogą uzupełnić dietę malucha

W zdrowej diecie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) codziennie powinniśmy jeść 400 g owoców i warzyw (podzielonych na 5 porcji dziennie). Przypomina też o tym Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Każdy rodzić wie, że znacznie trudniej nakłonić dzieci do jedzenia surowych warzyw i owoców, niż do picia soków. Dlatego z powodzeniem mogą one uzupełnić dietę malucha w niezbędne do rozwoju składniki. Soki pod względem wartości odżywczych są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane (100 proc. sok owocowy zawiera wyłącznie sok wyciśnięty z owoców). Ponadto soki w kartonach są dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do warzyw i owoców sezonowych.

Po trzecie: Soki są pyszne i gaszą pragnienie

Soki skutecznie gaszą pragnienie i pomagają zapobiegać odwodnieniu. Wszystko dlatego, że warzywa i owoce, z których powstają, zawierają nawet 90-95% wody. Trzeba pamiętać o tym zwłaszcza latem, kiedy łatwo się odwodnić. Jest to stan bardzo niebezpieczny dla człowieka, ponieważ osłabia odporność i wydolność organizmu.

Po czwarte: Soki mają praktyczne i poręczne opakowanie

Nie zawsze możesz sięgnąć po banana, a jedzenie w tramwaju surowej marchewki może być odebrane jako dziwactwo. Dlatego dobrze mieć pod ręką sok, który wszędzie się zmieści - w plecaku, na biurku czy w torebce. Poręczne opakowanie umożliwia picie soku zawsze, kiedy masz ochotę na coś pysznego i zdrowego.

Soki mają praktyczne kartonowe opakowania, które chronią produkty przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Zwróć na to uwagę zwłaszcza w lecie, kiedy sok jest narażony na kontakt ze światłem. Nowoczesne opakowania kartonowe chronią jakość produktu przez cały okres przydatności. Dodatkowo, wygodne kartoniki różnej wielkości są bardzo poręczne i funkcjonalne, dlatego możesz mieć je zawsze przy sobie.

Po piąte: Są na wyciągnięcie ręki

Co ciekawe, Polacy są miłośnikami przecierowych soków z marchwi. Soki owocowo-warzywne na bazie przecieru z marchwi są trzecim, po soku pomarańczowym i jabłkowym, preferowanym przez Polaków smakiem soku.

Skoro na naszym rodzimym podwórku powstają owocowe i warzywne cuda, to dlaczego z tego nie skorzystać?

Pij na zdrowie

O tym, że należy zachować zdrową dietę bogatą w witaminy płynące z owoców i warzyw przypomina KUPS, czyli Krajowa Unia Producentów Soków. Jej członkowie, jako jedni z pierwszych, zachęcali Polaków do wzbogacenia diety o owoce, warzywa i soki. Głównym celem programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest informowanie Polaków - tych dużych i małych - o korzyściach wynikających z codziennego spożywania „5 porcji...". Program ten wdraża zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz jest zgodny z zaleceniami Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1096

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 954

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 71

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26