Najlepsze przepisy na ogórki

Spektakularne śniadanie Kuby

Pączki na śniadanie? Czemu nie! Przepis Kuby na najważniejszy posiłek dnia jest przepyszny, zgadzacie się z nami?

Pączki z piekarnika
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
30 g drożdży
1/3 szklanki mleka
starta skórka z pomarańczy
1 łyżka masła
2 jaja
powidła śliwkowe do smaku
kilka łyżek kakao do smaku
100 g cukru pudru

Koszyczki owsiane
3 banany
100 g miodu płynnego
aromat migdałowy
125 g płatków owsianych
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
gęsty jogurt naturalny
jogurt o smaku biszkoptowym
owoce: maliny, borówki amerykańskie, ziarna granatu, brzoskwinie, pomarańcze (według uznania)
listki mięty do dekoracji

Mojito bezalkoholowe
1 limonka
7-8 listków mięty
½ szklanki wody gazowanej
łyżka cukru trzcinowego
kostki lodu

Pączki z piekarnika
Włączyć piekarnik z termoobiegiem na 175°C.

Mąkę wymieszać z cukrem (zostawić łyżkę cukru do drożdży) i zrobić dołek. Do dołka pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać połową podgrzanego mleka. Zostawić na 10-15 minut. Do mąki zetrzeć na tarce skórkę pomarańczową. Rozpuścić masło, wystudzić. Do miseczki wbić jajko i żółtko, roztrzepać. Połączyć jajka z masłem, wlać do miski z mąką i wyrobić ciasto. Jeżeli istnieje potrzeba, dolać mleko. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę, podzielić na trzy części, formować wałeczki i ciąć na grube plastry. Ulepić bułeczki i włożyć do środka powidła wymieszane z kakao. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut. Piec 25 minut.

Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.

Koszyczki owsiane
Banany rozgnieść widelcem w miseczce, dolać miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Do drugiej miski wsypać płatki owsiane, cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszać suche składniki i połączyć z bananami. Brytfankę wyłożoną silikonowymi foremkami napełnić masą, formować koszyczki. Piec 10-15 minut w 175°C z termoobiegiem.

Odstawić do ostygnięcia. Koszyczki napełnić jogurtem naturalnym lub biszkoptowym, włożyć owoce, ozdobić listkami mięty. Wstawić do lodówki.

Mojito bezalkoholowe (1 porcja)
Pół limonki pokroić w cienkie plastry. Z drugiej połowy wycisnąć sok. Listki mięty porwać na kawałki. Do szklanki wrzucić limonkę i miętę, wlać wodę gazowaną. Wsypać cukier i wymieszać. Przed podaniem szklankę wypełnić skruszonym lodem.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3