Najlepsze przepisy na ogórki

Sposób na zimowe chłody - herbata

Okres jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla każdego organizmu. Krótkie dni i niewielka ilość słońca wpływają negatywnie na nasz nastrój, a kapryśna pogoda i zmienne temperatury dodatkowo skutkować mogą infekcjami. Dobrym sposobem na walkę z chłodem i pierwszymi oznakami przeziębienia jest filiżanka gorącej, aromatycznej herbaty.

Fot. materiały prasowe

Najlepiej wzbogaconej orientalnymi przyprawami i suszonymi owocami, które wzmocnią wyjątkowe właściwości złocistego naparu. O jakich dodatkach mowa? Jest ich wiele, jednak szczególnie cenne są goździki, imbir, płatki róży oraz żurawina.

Goździki - niezastąpione przy przeziębieniach

Istnieje wiele darów natury, po które warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Wśród nich wyjątkowe miejsce bez wątpienia zajmują aromatyczne goździki. Przyprawa ta ma znakomite właściwości bakteriobójcze i odkażające, a do tego wykazuje również działanie znieczulające i rozgrzewające. Goździki świetnie sprawdzają się zatem w przypadku sezonowych infekcji - pomagają zwalczyć kaszel i udrożnić nos, a także złagodzić ból gardła i głowy. Pozytywnie wpływają również na wzmocnienie układu odpornościowego, dlatego też warto włączyć je na stałe do swojej diety i spożywać na wiele różnych sposobów, na przykład dodając je do herbaty. Goździki najlepiej komponują się z odmianą czarną i zieloną, dlatego też właśnie takie połączenia proponuje marka Czas na Herbatę w kompozycjach o nazwie „Wigilijna" oraz „Zimowa opowieść".

Płatki róży i żurawina - naturalne źródła witaminy C

Kiedy zauważamy u siebie początkowe objawy przeziębienia lub grypy to w pierwszej kolejności zwykle sięgamy po witaminę C, która wspomaga walkę z infekcjami. Skarbnicą tego cennego składnika jest żurawina, a nie mniej zasobnym źródłem - płatki róży. Oba te dodatki znakomicie współgrają ze smakiem i aromatem gorącej herbaty, dlatego też w sezonie przejściowym dobrze jest wzbogacić nimi ulubiony napar. Warto wybierać także gotowe kompozycje, jak „Pierwsza Gwiazdka", „Mate Cascara" czy „Chwila przy kominku" marki Czas na Herbatę, które łączą w sobie najwyższej jakości susz z doskonałymi dodatkami. Przygotowany z nich napój nie tylko znakomicie rozgrzeje organizm w chłodne dni, ale również będzie smakował zupełnie wyjątkowo.

Imbir - niezwykły korzeń o wyjątkowych właściwościach

Kolejnym składnikiem, zaliczanym do grona najbardziej skutecznych „wspomagaczy" organizmu, jest imbir. Ten niezwykle aromatyczny korzeń ma działanie bakteriobójcze i jest bogaty w substancje przeciwzapalne, dlatego od tysięcy lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Olbrzymią zaletą imbiru jest również fakt, że swoich cennych właściwości nie traci pod wpływem wysokiej temperatury. Świetnie sprawdza się zatem jako dodatek do pierników i dań mięsnych, a także stanowi obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Imbir szczególnie dobrze komponuje się ze smakiem mocnej, czarnej herbaty oraz zielonej odmiany Gunpowder, dlatego w okresie grypy i przeziębienia warto łączyć go właśnie z nimi. Aromatyczne kompozycje można przygotowywać samodzielnie lub sięgnąć po gotowe propozycje marki Czas na Herbatę, takie jak „Masala chai" lub „Power Tea".

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 137

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 139

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 107

15 min
7
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1018

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4