Biszkopt czekoladowy
- 250 ml stoutu
- 250 g masła
- 75 g kakao
- 400 g drobnego cukru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki
- 2½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem piwny
- 350 ml piwa miodowego
- 2-3 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki brązowego cukru
Galaretka piwno-miodowa
- 300 ml piwa miodowego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 5 listków żelatyny
- woda do zalania żelatyny
Popcorn karmelowy
- 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki (najlepiej maślany, nie z solą)
- 2 szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 szczypta soli
Biszkopt czekoladowy
Stout podgrzać i połączyć z masłem, następnie dodać kakao i drobny cukier do wypieków. Ubić śmietanę z jajkami i ekstraktem z wanilii. Połączyć wszystkie składniki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut.
Krem piwny
250 ml piwa miodowego pogrzać z miodem. Pozostałe 100 ml zmiksować z żółtkami, mąką pszenną oraz skrobią ziemniaczaną. Połączyć do uzyskania budyniu i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać budyń do powstania gładkiego kremu.
Galaretka piwno-miodowa
Piwo podgrzać i dodać miód. Żelatynę zalać wodą, a następnie, gdy napęcznieje, połączyć z ciepłym piwem. Schłodzić do uzyskania dysku z galaretki.
Popcorn karmelowy
Popcorn przygotować zgodnie z instrukcją. Cukier podgrzać z wodą do uzyskania karmelu, następnie dodać masło i sól. Wymieszać karmel z popcornem.
Konstrukcja
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty, wyciąć z nich okręgi o średnicy szklanki, podobne do wielkości dysku z galaretki. Na pierwszy blat nałożyć krem, potem dysk z galaretki i ponownie krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Do powstałego komina wsypać popcorn, górę pokryć kremem i udekorować popcornem.