Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Studenckie czasy Tomasza - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Biszkopt czekoladowy

  • 250 ml stoutu
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 400 g drobnego cukru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki
  • 2½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Krem piwny

  • 350 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki brązowego cukru

 

Galaretka piwno-miodowa

  • 300 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 5 listków żelatyny
  • woda do zalania żelatyny

 

Popcorn karmelowy

  • 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki (najlepiej maślany, nie z solą)
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta soli

 

Biszkopt czekoladowy
Stout podgrzać i połączyć z masłem, następnie dodać kakao i drobny cukier do wypieków. Ubić śmietanę z jajkami i ekstraktem z wanilii. Połączyć wszystkie składniki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut.

Krem piwny

250 ml piwa miodowego pogrzać z miodem. Pozostałe 100 ml zmiksować z żółtkami, mąką pszenną oraz skrobią ziemniaczaną. Połączyć do uzyskania budyniu i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać budyń do powstania gładkiego kremu.

Galaretka piwno-miodowa
Piwo podgrzać i dodać miód. Żelatynę zalać wodą, a następnie, gdy napęcznieje, połączyć z ciepłym piwem. Schłodzić do uzyskania dysku z galaretki.

Popcorn karmelowy
Popcorn przygotować zgodnie z instrukcją. Cukier podgrzać z wodą do uzyskania karmelu, następnie dodać masło i sól. Wymieszać karmel z popcornem.

Konstrukcja
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty, wyciąć z nich okręgi o średnicy szklanki, podobne do wielkości dysku z galaretki. Na pierwszy blat nałożyć krem, potem dysk z galaretki i ponownie krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Do powstałego komina wsypać popcorn, górę pokryć kremem i udekorować popcornem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury wesołej.

Pyszny rosół z kury od gospodarza, ugotowany z warzywami podany z domowej rob...

Odsłon: 24

30 min
1
60 min
11
Desery Kremna Rezina

Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...

Odsłon: 121

>60 min
0
Sałatki sałatka z figami i burratą

Ta prosta sałatka to idealne połączenie kremowej burraty, słodkich fig i lekk...

Odsłon: 175

15 min
4
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

4
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

4
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7
Informacje Przetwory ze śliwek. Zrób sok, nalewkę i powidła

Śliwki, z ich soczystym miąższem i intensywnym smakiem, są idealne do przygotowywania różnorodnych specjałów. Sezon śliwkowy to doskonała okazja, b...

2