Najlepsze przepisy na dania z dyni

Superfoods dają moc – czarnuszka, sól himalajska, jagody acai na porannym talerzu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską.

Fot. materiały prasowe

A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko,
a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach
i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.
Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne - czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.
Sól himalajska to najzdrowszy i najczystszy rodzaj soli krystalicznej. Zawiera 84 minerały, posiadające niezwykle cenne właściwości, które zapewniają sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sól ta łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe, wynikające z zalegania złogów pokarmowych w jelitach, a także usuwa toksyny. Reguluje ciśnienie krwi i wspomaga leczenie układu oddechowego. Czarnuszka, wykorzystywana już w starożytności przez Kleopatrę i Hipokratesa, stanowi źródło witaminy B. W jednej łyżeczce znajduje się magnez, żelazo, mangan i wapń. Chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami, działa przeciw nowotworowo, oczyszczająco, przeciw astmie i alergiom, przeciwzapalnie
i regeneracyjnie. Natomiast jagody acai, nazywane superjagodami, zawierają ogromną ilością antyoksydantów wpływających na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę E. Zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała.

Lekki twarożek z warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g białego sera
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods

 

świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2. Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera.
3. Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni.
4. Twarożek dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.

Sycąca jajecznica na grzance

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka ekologiczne „0"
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz według uznania.
2. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając.
3. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz.
4. Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.

 

Acai BOWL - JAGODOWA PEŁNA MICHA

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki acai Purella Superfood
  • 2 zamrożone banany
  • po 3 łyżki mrożonych malin i jagód
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 1 kiwi
  • po 1 łyżce migdałów bez skórki
  • po 1 łyżce chia Purella Superfood, jagód goji Purella Superfood, morwy suszonej Purella Superfood i kruszonego kakao Purella Superfood
  • 4-5 szt. świeżych truskawek

Przygotowanie:
1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli.

 

Przepisy od Anny Starmach, ambasadorki Purella Superfoods

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory maślaki marynowane

Jesień w pełni, więc pora przygotować marynowane maślaki.

Odsłon: 11

>60 min
0
Sałatki Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo często jest problem z sałatką do dania głównego. I wtedy wkracza do dz...

Odsłon: 42

30 min
2
Zupy Krem zupa szrekowa

Zupa, którą uwielbia mój Syn. Szybka, prosta i smaczna. Szrekowa bo zielona,...

Odsłon: 60

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2