Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską.

Fot. materiały prasowe

A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko,
a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach
i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.
Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne - czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.
Sól himalajska to najzdrowszy i najczystszy rodzaj soli krystalicznej. Zawiera 84 minerały, posiadające niezwykle cenne właściwości, które zapewniają sprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sól ta łagodzi i redukuje dolegliwości jelitowe, wynikające z zalegania złogów pokarmowych w jelitach, a także usuwa toksyny. Reguluje ciśnienie krwi i wspomaga leczenie układu oddechowego. Czarnuszka, wykorzystywana już w starożytności przez Kleopatrę i Hipokratesa, stanowi źródło witaminy B. W jednej łyżeczce znajduje się magnez, żelazo, mangan i wapń. Chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami, działa przeciw nowotworowo, oczyszczająco, przeciw astmie i alergiom, przeciwzapalnie
i regeneracyjnie. Natomiast jagody acai, nazywane superjagodami, zawierają ogromną ilością antyoksydantów wpływających na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę E. Zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała.

Lekki twarożek z warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g białego sera
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods

 

świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2. Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera.
3. Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni.
4. Twarożek dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.

Sycąca jajecznica na grzance

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka ekologiczne „0"
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 2 szczypty soli himalajskiej Purella Superfoods
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz według uznania.
2. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając.
3. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz.
4. Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.

 

Acai BOWL - JAGODOWA PEŁNA MICHA

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki acai Purella Superfood
  • 2 zamrożone banany
  • po 3 łyżki mrożonych malin i jagód
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 1 kiwi
  • po 1 łyżce migdałów bez skórki
  • po 1 łyżce chia Purella Superfood, jagód goji Purella Superfood, morwy suszonej Purella Superfood i kruszonego kakao Purella Superfood
  • 4-5 szt. świeżych truskawek

Przygotowanie:
1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli.

 

Przepisy od Anny Starmach, ambasadorki Purella Superfoods

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5354

60 min
9
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 24

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7