Dania jednogarnkowe

Surowe przysmaki Joanny

Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle?

Ciasto
250 g mąki
220 g brązowego cukru
225 g roztopionego masła
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej
2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych)

Z czekoladowymi markizami
4 czekoladowe markizy
patyczki do lizaków
kolorowa posypka do dekoracji

Z masłem orzechowym
folia aluminiowa
3 łyżki masła orzechowego
3 ciastka zbożowe

Z pistacjami
solone pistacje do smaku

Ciasto
Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec przez 5 minut. Wymieszać wszystkie składniki i powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Przygotować polewy czekoladowe.

Z czekoladowymi markizami
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z ciastem. Uformować kulki, nabić na patyk do lizaków, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Z masłem orzechowym
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić polewę czekoladową, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Część surowego ciasta wymieszać z masłem orzechowym i zbożowymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłożyć na czekoladowy spód i oblać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu pokroić na szerokie paski.

Z pistacjami
Część surowego ciasta wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami. Uformować kule, ułożyć na kratce i polać polewą czekoladową. Udekorować startymi na proszek pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos z maślakami i mozzarellą

Ten sosik to prawdziwy "sztosik":) Tak naprawdę to możemy go przygotować z do...

Odsłon: 147

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

2
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

12
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0