Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Surowe przysmaki Joanny

Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle?

Ciasto
250 g mąki
220 g brązowego cukru
225 g roztopionego masła
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej
2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych)

Z czekoladowymi markizami
4 czekoladowe markizy
patyczki do lizaków
kolorowa posypka do dekoracji

Z masłem orzechowym
folia aluminiowa
3 łyżki masła orzechowego
3 ciastka zbożowe

Z pistacjami
solone pistacje do smaku

Ciasto
Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec przez 5 minut. Wymieszać wszystkie składniki i powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Przygotować polewy czekoladowe.

Z czekoladowymi markizami
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z ciastem. Uformować kulki, nabić na patyk do lizaków, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Z masłem orzechowym
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić polewę czekoladową, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Część surowego ciasta wymieszać z masłem orzechowym i zbożowymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłożyć na czekoladowy spód i oblać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu pokroić na szerokie paski.

Z pistacjami
Część surowego ciasta wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami. Uformować kule, ułożyć na kratce i polać polewą czekoladową. Udekorować startymi na proszek pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rurki z kremem

Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jes...

Odsłon: 129

60 min
1
30 min
0
Desery Jesienny deser dyniowy

Pyszny jesienny deser dyniowy idealny w chłodne jesienne popołudnia z kubkiem...

Odsłon: 1185

15 min
13
Przetwory Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowania na słodko-kwaśno to bardzo smaczna przekąska, stanowiącą zd...

Odsłon: 1174

60 min
4
Napoje Nalewka z winogron

Domowa nalewka z winogron należy do smacznych napojów alkoholowych, które rob...

Odsłon: 283

60 min
4
Przetwory Dżem z pigwy

Dżem z pigwy to prawdziwy rarytas wśród jesiennych przetworów. Nie tylko pysz...

Odsłon: 1759

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kanie na 5 sposobów. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś!

Czubajka kania to grzyb jadalny zaliczany do rodziny pieczarkowatych. W Polsce występuje właściwie na terenie całego kraju. To niezwykle smaczny gr...

0
Informacje To dlatego nocna owsianka jest zdrowa! Najlepsze przepisy na pożywne śniadanie jesienią

Na pewno nie raz słyszałeś o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto rozpocząć poranek od dania, które będzie pożywne, doda ci energ...

4
Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

9