Najlepsze przepisy na ogórki

Surowe przysmaki Joanny

Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle?

Ciasto
250 g mąki
220 g brązowego cukru
225 g roztopionego masła
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej
2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych)

Z czekoladowymi markizami
4 czekoladowe markizy
patyczki do lizaków
kolorowa posypka do dekoracji

Z masłem orzechowym
folia aluminiowa
3 łyżki masła orzechowego
3 ciastka zbożowe

Z pistacjami
solone pistacje do smaku

Ciasto
Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec przez 5 minut. Wymieszać wszystkie składniki i powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Przygotować polewy czekoladowe.

Z czekoladowymi markizami
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z ciastem. Uformować kulki, nabić na patyk do lizaków, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Z masłem orzechowym
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić polewę czekoladową, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Część surowego ciasta wymieszać z masłem orzechowym i zbożowymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłożyć na czekoladowy spód i oblać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu pokroić na szerokie paski.

Z pistacjami
Część surowego ciasta wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami. Uformować kule, ułożyć na kratce i polać polewą czekoladową. Udekorować startymi na proszek pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4