Najlepsze przepisy na dania z dyni

Surowe słodkości Małgorzaty

Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi.

Pszenne kulki z różą
110 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru muscovado
1 kieliszek różanej nalewki
1 łyżka konfitury z róży
100 g rodzynek w czekoladzie
50 g białej czekolady
200 g płatków migdałowych
100 g migdałów blanszowanych

Arachidowe roladki
200 g mąki arachidowej
50 g masła
50 g rozpuszczonej, białej czekolady
1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)
200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i masłem)

Kokosowa kostka z jeżynową żelką
130 g mąki kokosowej
55 g masła
40 g jasnego miodu
1 kieliszek likieru kokosowego
400 g jeżyn
3 łyżki miodu
40 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (musi ją przykrywać)
50 g białej czekolady do polania
50 g dużych płatków kokosowych

Jeśli z pozostałych dwóch przepisów zostaną resztki, połączyć je, dodać alkohol i stworzyć kolejne kostki, kontrastujące z kokosowymi.

Pszenne kulki z różą
Mąkę podpiec w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie schłodzić. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z mąką, nalewką oraz konfiturą. Ulepić kulki, wkładając do środka rodzynki w czekoladzie. Zanurzyć do połowy w zatemperowanej czekoladzie, po czym obtoczyć w płatkach migdałowych. Na wierzchu umieścić blanszowane migdały.

Arachidowe roladki
Mąkę podpiec jak powyżej. Masło utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, połączyć z mąką i nalewką. Rozwałkować i schłodzić. Ciemny tynk rozwałkować i ułożyć na masie. Wyciąć dwa pasy i zwinąć w roladę. Schłodzić i pokroić.

Kokosowa kostka z jeżynową żelką
Mąkę podpiec jak powyżej. Masło utrzeć z miodem i połączyć z mąką oraz likierem kokosowym. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty i schłodzić. Jeżyny poddusić i przetrzeć, aby powstało ok. 400 g purée, dodać miód i namoczoną w wodzie żelatynę. Wylać do silikonowej formy (ok. 25 cm x 25 cm), schłodzić. Wyciąć kwadraty i złożyć ciastka. Udekorować dużymi płatkami kokosowymi i oblać białą czekoladą.

Jeśli zostały nam resztki z pozostałych ciast, połączyć je ze sobą, wyciąć kwadraty i ułożyć na wierzchu.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Papryka czerwona w solance

Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.

Odsłon: 187

30 min
12
Dodatki Masełko pomidorowe

Tak proste w przygotowaniu a tak smaczne. Wyobraź sobie grzankę posmarowaną t...

Odsłon: 2215

15 min
10
Pieczywo Prosty przepis na chleb

Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...

Odsłon: 521

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

0
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

1
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0