Najlepsze przepisy na ogórki

Surowe słodkości Małgorzaty

Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi.

Pszenne kulki z różą
110 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru muscovado
1 kieliszek różanej nalewki
1 łyżka konfitury z róży
100 g rodzynek w czekoladzie
50 g białej czekolady
200 g płatków migdałowych
100 g migdałów blanszowanych

Arachidowe roladki
200 g mąki arachidowej
50 g masła
50 g rozpuszczonej, białej czekolady
1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)
200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i masłem)

Kokosowa kostka z jeżynową żelką
130 g mąki kokosowej
55 g masła
40 g jasnego miodu
1 kieliszek likieru kokosowego
400 g jeżyn
3 łyżki miodu
40 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (musi ją przykrywać)
50 g białej czekolady do polania
50 g dużych płatków kokosowych

Jeśli z pozostałych dwóch przepisów zostaną resztki, połączyć je, dodać alkohol i stworzyć kolejne kostki, kontrastujące z kokosowymi.

Pszenne kulki z różą
Mąkę podpiec w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie schłodzić. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z mąką, nalewką oraz konfiturą. Ulepić kulki, wkładając do środka rodzynki w czekoladzie. Zanurzyć do połowy w zatemperowanej czekoladzie, po czym obtoczyć w płatkach migdałowych. Na wierzchu umieścić blanszowane migdały.

Arachidowe roladki
Mąkę podpiec jak powyżej. Masło utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, połączyć z mąką i nalewką. Rozwałkować i schłodzić. Ciemny tynk rozwałkować i ułożyć na masie. Wyciąć dwa pasy i zwinąć w roladę. Schłodzić i pokroić.

Kokosowa kostka z jeżynową żelką
Mąkę podpiec jak powyżej. Masło utrzeć z miodem i połączyć z mąką oraz likierem kokosowym. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty i schłodzić. Jeżyny poddusić i przetrzeć, aby powstało ok. 400 g purée, dodać miód i namoczoną w wodzie żelatynę. Wylać do silikonowej formy (ok. 25 cm x 25 cm), schłodzić. Wyciąć kwadraty i złożyć ciastka. Udekorować dużymi płatkami kokosowymi i oblać białą czekoladą.

Jeśli zostały nam resztki z pozostałych ciast, połączyć je ze sobą, wyciąć kwadraty i ułożyć na wierzchu.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 174

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4