Dania jednogarnkowe

Panuje moda na samodzielne gotowanie. Coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, chwalimy się efektami swoich kulinarnych pomysłów w Internecie, odwiedzamy serwisy z inspiracjami. Jest jednak coś, czego nawet najbardziej zapaleni kucharze nie cierpią w gotowaniu: Sprzątania po nim!

Jak sprawić, by gotowanie nie wiązało się z przykrymi obowiązkami?   Fot. Philips Multicooker


Widok góry garów czekających na pozmywanie może skutecznie zniechęcić do kuchennych eksperymentów. Jak sprawić, by zmywanie nie było (zbyt) nieprzyjemne?


Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij!

Konkurs philips multicooker. Odpowiedz na pytanie i wygraj!


Kilka dobrych rad

Zasadą numer jeden jest wkładanie brudnych talerzy do miski zamiast do zlewu i wyrzucanie resztek od razu do kosza. Zlew będzie nam potrzebny do zmywania, a góra naczyń piętrząca się w nim nie tylko zniechęci, ale i utrudni ten przykry obowiązek.

Pamiętajmy, żeby zawsze do pieczenia używać folii lub papieru do pieczenia. Dzięki temu formy do pieczenia czy naczynia żaroodporne nie będą wymagały skrobania.

Zobacz, jak oszczędzają czas pani Helena, Gosia, Edyta i pan Marcin! >>

książka kucharska multicooker


Zobacz przepisy na dania z Multicookera! Darmowy ebook!

A w nim przepisy na:

- makaron ze szparagami do zrobienia w pół godzinki,
- przepyszny omlet,
- zupę pomidorową,
- ciasto czekoladowe z borówkami,
- gruszki w winie,
- szybką zupę z soczewicy,
- warzywa na parze do zrobienia w 17 minut,
- zapiekankę z kurczakiem,
- różne odmiany risotto, które zawsze wychodzą,
- dżem z truskawek, który robi się w 1,5 godziny.


Aby nie tracić czasu na odskrobywanie przypalonych garnków, warto je wcześniej zalać wodą (najlepiej gorącą) z odrobiną płynu i sody oczyszczonej. Dzięki temu późniejsze zmywanie będzie szybsze i łatwiejsze. Sztućce także można wcześniej namoczyć w miseczce. Raczej nie zostawiajmy ich na cały dzień - wystarczy godzinka.

Warto też starać się nie myć naczyń pod bieżącą wodą - to oszczędza wiele litrów wody! Do płukania najlepiej używać ciepłej, a wręcz gorącej wody, dlatego dobrze założyć do tego rękawiczki.


Czysto ze zmywarką

Jeśli mamy zmywarkę, kluczem do czystej kuchni jest przede wszystkim wkładanie naczyń do zmywarki na bieżąco. Misę do urządzenia wielofunkcyjnego Philips Multicooker można bez problemu włożyć do czyszczenia od razu po nałożeniu porcji na talerz. Jeśli zrobiliśmy więcej niż domownicy są w stanie zjeść (co może się zdarzyć, w 5-litrowym pojemniku mieści się aż 6 porcji jedzenia) - można przykryć górę misy folią aluminiową lub pokrywką i schować do lodówki. Przekładanie resztek do innych pojemników zwiększy ilość zmywania, a tego przecież chcemy uniknąć.


Obiad na świeżym powietrzu bez góry naczyń

Co zrobić, jeśli planujemy obiad na tarasie czy w ogródku? Przy takich okazjach ilość talerzy, salaterek i mis do pozmywania nieproporcjonalnie się zwiększa. Tutaj niezłym pomysłem jest wykorzystanie papierowych talerzyków i kubeczków - w sklepach coraz częściej można znaleźć takie, które wyglądają naprawdę ładnie jak na papierową zastawę. Takie naczynia posłużą do deserów i napojów, obiad radzimy jednak serwować tradycyjnie. Przy większych okazjach papierowe talerzyki, niestety, nie będą wyglądały dobrze, nawet jeśli wybierzemy wersję „de luxe". Co więc możemy zrobić?

Często zdarza się tak, że przekładamy ciepłe dania na półmiski, co sprawia, że później mamy na głowie dodatkowe brudne naczynia, a na dodatek jedzenie dość szybko staje się zimne i nieapetyczne. Praktycznym pomysłem jest wykorzystanie urządzenia wielofunkcyjnego, takiego jak Philips Multicooker. Dzięki specjalnej rączce można wynieść go bez problemu na zewnątrz i prosto z niego nakładać ciepłe danie. Całość prezentuje się ładnie i nowocześnie, nie zaburzy więc estetyki przyjęcia - wręcz przeciwnie! Długi kabel (ponad 120 cm) pozwala na podłączenie urządzenia do gniazdka i utrzymywanie temperatury jedzenia przez cały czas wspólnego biesiadowania.

Zaletą urządzenia wielofunkcyjnego jest także to, że dzięki niemu jedzenie za każdym razem wyjdzie nam smaczne jak w restauracji. Nie przypali się ryż, mięsko zawsze będzie odpowiednio soczyste, a warzywa miękkie, ale nie zbyt miękkie. Zachwyćmy swoich gości!


Gotowanie na wakacjach. Kliknij!

philips multicooker ciasto

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 19

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18