Składniki:
2 solone filety ze śledzia norweskiego
zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych
kromka chleba pszennego
1 jajko
3 cebulki szalotki
mleko
olej słonecznikowy
sok z cytryny
ocet jabłkowy według uznania
Przygotowanie:
1. Obrany i oczyszczony filet ze śledzia namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
2. Filety ze śledzia norweskiego posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety, chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. Dodać parę kropel oleju - tak aby otrzymać gęstą lecz gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem winnym.
3.Tatar podawać udekorowany półplasterkami cytryny lub zielonego z jabłka, z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.
