Teraz jest najlepszy czas na zbiór. Jak zrobić i pić herbatę z liści brzozy?

Liście brzozy to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. W kwietniu i maju trwa sezon na ich zbieranie, aby przygotować wartościowy dla całego organizmu napar. Jak zrobić herbatę z liści brzozy i kto powinien ją pić? Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie napoju z suszonych lub świeżych liści.

Herbata z liści brzozy polecana jest na opuchliznę, obrzęki i przy diecie odchudzającej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście brzozy od lat stosowane są jako naturalny specyfik odkażający i oczyszczający. W postaci suszonej są łatwo dostępne w wielu sklepach zielarskich i ekologicznych. Jakie właściwości mają liście brzozy? Kto powinien pić herbatę, w której są głównym składnikiem? Przekonaj się, na co pomaga ten naturalny napój.

Sprawdź także: Sałatka do pracy. 12 przepisów na zdrowe i pyszne sałatki na drugie śniadanie i obiad w pracy

Jakie właściwości mają liście brzozy?

Na co pomagają liście z brzozy? Okazuje się, że są chętnie stosowane jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Przede wszystkim specyfiki z liśćmi brzozy są zalecane w diecie odchudzającej i przy problemach z nerkami. Napar przyspiesza przemianę materii i jest moczopędny, więc oczyszcza organizm z nadmiaru wody. Powoduje to zmniejszenie obrzęków, wygładzenie skóry i eliminację cellulitu. Substancje zawarte w liściach brzozy łagodzą również stany zapalne, redukując m.in. bóle stawów. 

Co więcej, do właściwości liści brzozy można też zaliczyć odkażanie. Regularne picie herbaty wspiera w leczeniu infekcji cewki moczowej, pęcherza i przynosi ulgę podczas kamicy nerkowej. Napar wykazuje działanie regenerujące - można go stosować nie tylko wewnętrznie, ale też zewnętrznie, przemywając nim zmiany trądzikowe, opuchniętą skórę pod oczami czy włosy (płukanka z liści pokrzywy wzmacnia je, zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się skóry głowy).

Jak zrobić herbatę z liści brzozy?

Przepis na herbatę z liści brzozy wcale nie jest skomplikowany. Napar przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści - wybierz metodę, która bardziej ci odpowiada.

Jak zrobić herbatę z liści brzozy? Jeśli zdecydujesz się na świeże liście, weź dużą ich garść i przełóż do dzbanka lub niewielkiego garnka. Pamiętaj jednak, że nie zaleca się zbierania ich w mieście, ponieważ chłoną zanieczyszczenia. Zalej gorącą wodą i parz pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Natomiast w przypadku suszu, który możesz kupić w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością lub zielarskim, wystarczy zachować odpowiednie propocje - dwie łyżki suszonych listków wsyp na każde pół litra gorącej wody. Następnie zagotuj całość i trzymaj na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. 

Jak pić herbatę z brzozy? Dla najkorzystniejszych rezultatów najlepiej sięgać po nią nawet trzy razy dziennie.

Kto powinien pić herbatę z liści brzozy?

Szereg prozdrowotnych właściwości tego naturalnego napoju może wspomagać funkcjonowanie całego organizmu. Kto powinien pić herbatę z liści brzozy? Napar zalecany jest przede wszystkim osobom na diecie odchudzającej lub cierpiącym na obrzęki spowodowane zatrzymywaniem się w ciele wody. Ponadto herbata może łagodzić objawy reumatyzmu i poprawiać ogólny stan skóry, paznokci i włosów.

Będzie też wskazana dla chorujących na zapalenie nerek i układu moczowego oraz dla osób, które mierzą się z lekką infekcją. Warto stosować herbatę z liści brzozy podczas ogólnego osłabienia i rozbicia lub bólu gardła (gdy jeszcze nie zażywa się leków).

Herbata z liści brzozy - przeciwwskazania

Chociaż herbata z liści brzozy cechuje się wieloma wartościowymi właściwościami zdrowotnymi dla organizmu, nie wszyscy powinni po nią sięgać. Kto nie może pić naparu?

Przeciwwskazaniem do stosowania jest przede wszystkim alergia na brzozę - jeśli po wypiciu wystąpią reakcje uczuleniowe (np. świąd, wysypka, duszności), należy od razu zaprzestać picia herbatki. Należy pamiętać, że roślina jest silnym alergenem.

Specyfiku na bazie liści brzozy nie powinno się także przyjmować podczas terapii przeciwwirusowej, ponieważ działa on oczyszczająco i wypłukuje środki zawarte w lekach. W czasie ciąży lub karmienia piersią należy udać się do lekarza i uzyskać stosowną zgodę, uzależnioną od indywidualnego stanu zdrowia.

    Zobacz także:

    Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »

    Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

    Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

    Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

    Odsłon: 78

    30 min
    3
    Zupy Rosół kolagenowy

    Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

    Odsłon: 206

    30 min
    2

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

    Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

    0
    Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

    Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

    4
    Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

    Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

    6
    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    3