Ciasto
250 g mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
12½ g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 opakowanie suszonego rozmarynu
kilka łyżeczek mąki pszennej do podsypania ciasta
20 g sera gouda
Farsz serowy
50 g sera feta
50 g mozzarelli
80 g sera gouda
½ łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki mleka
10-12 suszonych pomidorów z zalewy
5 gałązek świeżego rozmarynu
Farsz na słodko
50 g sera feta
50 g mozzarelli
1/5 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki mleka
5 gałązek świeżego rozmarynu
1 gruszka
1 łyżka cukru
Złożenie
1 jajko
Ciasto
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i połowy mleka zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Do miski dodać pozostałą mąkę, sól, rozmaryn, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrobić ciasto. Zagniatając, dodawać po łyżce oleju z suszonych pomidorów. Ciasto odstawić na 45 minut. Po wyrośnięciu podzielić na dwie równe części i ponownie odstawić na 10 min. Następnie poszczególne części rozwałkować na okręgi (średnica ok. 25cm), posypać żółtym serem i zawinąć obustronnie w rulony (zostawiając około 3 cm przestrzeni w środku), końce skleić i uformować łódki.
Farsz serowy
Fetę pokruszyć, dodać startą mozzarellę i goudę, mąkę, mleko oraz rozmaryn (bez gałązek) - wymieszać. Pomidory pokroić w paski.
Farsz na słodko
Fetę pokruszyć, dodać startą mozzarellę, mąkę, mleko i rozmaryn (bez gałązek). Dokładnie wymieszać. Gruszkę pokroić w plastry, a następnie skarmelizować z cukrem.
Złożenie
Na jedną z łódek wyłożyć farsz serowy, poukładać na nim suszone pomidory. Na drugie chaczapuri wyłożyć farsz na słodko, poukładać na nim skarmelizowane gruszki. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C. Po tym czasie wyjąć, ponakłuwać ser. Na środek chaczapuri z suszonymi pomidorami wbić jajko. Zapiekać w piekarniku przez około 2-3 min do momentu ścięcia białka.
