Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Fot. materiały prasowe

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

• 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
• 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
• 500 g mascarpone (schłodzonego)
• 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
• 3 łyżki drobnego cukru (białego)
• około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
• 5 kropli olejku migdałowego
• 5 kropli olejku waniliowego
• 3 łyżeczki kakao gorzkiego

 

Wykonanie:

1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8510

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14156

60 min
28
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1251

30 min
5