Fot. materiały prasowe
Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):
• 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
• 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
• 500 g mascarpone (schłodzonego)
• 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
• 3 łyżki drobnego cukru (białego)
• około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
• 5 kropli olejku migdałowego
• 5 kropli olejku waniliowego
• 3 łyżeczki kakao gorzkiego
Wykonanie:
1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
Źródło: materiały prasowe