Ewa_Gotuje

Tych produktów nie jedz przed snem

Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji.

Specjaliści do spraw żywienia w większości zgadzają się, iż kolacja zjedzona 2-3 godziny przed snem nie powinna zaszkodzić naszej sylwetce, dlatego nie powinniśmy się jej obawiać.

Warto jednak wiedzieć, że istnieją produkty, których absolutnie nie powinniśmy zjadać wieczorem, gdyż w ten sposób zapomnimy o spokojnym śnie i nienagannej sylwetce. Oto niektóre z nich.

1. Rośliny strączkowe

Większość diet zaleca spożywanie sporej ilości warzyw strączkowych, takich jak fasola, bób, groch lub ciecierzyca. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza nasz metabolizm oraz utrzymuje na długo uczucie sytości. Warto jednak pamiętać, aby tego typu produktów nie zjadać przed snem, gdyż mają one właściwości wzdymające, przez co mogą powodować gazy.

 

Wielu z nas lekką ręką dodaje go do wielu potraw, aby nadać im wyrazisty smak oraz aromat. Powinniśmy się jednak powstrzymać przed zjadaniem go tuż przed snem i to nie tylko ze względu na brzydki zapach z ust, który mógłby utrudnić wypoczynek naszemu partnerowi. Zjedzenie czosnku na kolację może nam zgotować naprawdę trudne chwile w nocy, zwłaszcza jeśli mamy wrażliwy żołądek. Wieczór urozmaicony potrawą z czosnkiem to niemal gwarantowana zgaga i niespokojny, przerywany sen.

Mogłoby się wydawać, że miseczka sałatki owocowej to wręcz idealny przepis na lekką i sycącą kolację. Zastanówcie się jednak dwa razy zanim to zrobicie. Owoce zawierają bowiem bardo dużą ilość fruktozy, która napędza nasz mózg do działania. Po takiej przekąsce możecie zapomnieć o spokojnym, regenerującym śnie.

Doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, iż makaron to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie prostej obiadokolacji tuż po powrocie z pracy. Przygotowuje się go bardzo szybko, a pomysły na dania z jego wykorzystaniem niemal nigdy się nie kończą. Jest jednak jedno „ale". Makaron to spora dawka węglowodanów, które zjedzone zbyt późno odłożą się w naszym organizmie jako tłuszcz. Nasze ciało będzie chciało natychmiast przetworzyć je w energię, dlatego po zjedzeniu miseczki makaronu na kolację możemy mieć problemy z zaśnięciem.

 

 

Czerwone mięso jest istotnym składnikiem diety, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Niestety nie mamy dobrych wieści dla mięsożerców, lubiących wieczorem zjeść krwistego steka. Taki sposób odżywiania z pewnością nie zapewni wam zdrowego snu. Po posiłku złożonego w znacznej mierze z czerwonego mięsa, nasz żołądek zostanie zmuszony do wytężonej pracy, a strawienie sporej ilości tłuszczu i białka naprawdę nie jest łatwym zadaniem. W efekcie będziemy czuć się ociężale, a nasz sen mogą przerywać bolesne skurcze żołądka.

Seler naciowy bywa bardzo często polecany jako zdrowa przekąska, stanowiąca doskonałą alternatywę dla czekoladek i chipsów. Faktem jest, że to prawdziwa bomba witaminowa, a jego spożywanie w ciągu dnia może przynieść nam naprawdę sporo korzyści. Zastanówcie się jednak dwa razy zanim zjecie go wieczorem, gdyż warzywo to ma silne działanie moczopędne. Jeśli marzy wam się długi i niczym nieprzerywany sen, poczekajcie ze zjedzeniem selera aż do rana.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 243

30 min
3
Ciasta Leśna Królowa

Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektow...

Odsłon: 1451

60 min
8
30 min
4
Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 895

30 min
4
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6