Spis treści:
Wykonanie domowych ciastek może być proste i łatwe. Często nie wymaga nawet wielu składników, a z pewnością będą dużo smaczniejsze i zdrowsze, niż te, które można kupić w sklepie. Przepisy, które proponujemy, sprawią, że polubisz pieczenie i zrobisz miłą niespodziankę swoim domownikom. Oto 10 najlepszych przepisów na pyszne ciasteczka.
Domowe herbatniki
Herbatniki to lekkostrawna przekąska, która jest odpowiednia dla dzieci i dorosłych. Łatwo można zrobić z nich zdrowszą wersję ciasteczek – przepis nie wymaga użycia dużej ilości cukru oraz można w nim podmienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Do wykonania ok. 40 herbatników będziemy potrzebować:
- 75 g masła,
- Szklankę mąki,
- 40 g cukru pudru,
- 70 ml śmietany kremówki 30%,
- Szczyptę soli.
Najpierw łączymy masło z przesypaną mąką. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy je razem. Przed pieczeniem warto schłodzić ciasto na przynajmniej 60 minut. Po tym czasie można je cienko rozwałkować i wycinać herbatniki. Na blaszce można je układać blisko siebie, ponieważ nie rosną mocno w piekarniku. Pieczemy je przez 10-12 minut w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku.
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka przygotowuje się bardzo podobnie jak herbatniki. Główną różnicą jest ich kształt oraz składniki. Są też bardziej tłuste i mniej dietetyczne. Dzięki temu mają za to lepszy smak. Do przygotowania ok. 50 ciasteczek potrzeba:
- 150 g zimnego masła,
- 1 średniej wielkości jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- Szczyptę soli.
Przygotowanie rozpoczynamy od zmieszania ze sobą suchych składników. Należy je dokładnie połączyć. Następnie dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Całość zagniatamy do połączenia składników. Należy pamiętać, aby zrobić to jak najszybciej. Masa nie powinna się zbyt bardzo ocieplić. Następnie umieszczamy ją w lodówce na przynajmniej godzinę. Po tym czasie możemy zacząć wycinać z rozwałkowanego ciasta kształty. Kruche ciasteczka powinny być grubsze niż herbatniki. Należy je piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.
Proste markizy z dżemem
Kruche ciasteczka można jeść obsypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. Jeśli znudziła nam się ich klasyczna forma, wystarczy, że przełożymy je gęstym dżemem lub kremem czekoladowym. Dzięki tej prostej sztuczce możemy zrobić na naszych znajomych większe wrażenie oraz uchronić się od nudy.
Czekoladowe maślane ciasteczka
Przepis na kruche ciasteczka to klasyczny i podstawowy przepis, który można śmiało zmieniać. Możesz dodać swojego ulubionego aromatu, zwiększyć ilość cukru, a nawet stworzyć ciastka czekoladowe. Wystarczy, że zmniejszysz ilość mąki o dużą łyżkę, a nawet dwie. W jej miejsce dodaj kakao. Możesz także zwiększyć ilość cukru, aby wypiek nie był zbyt wytrawny w smaku. Następnie podążaj za oryginalnym przepisem.
Czekoladowe markizy
Na wzór markiz z jasnych kruchych ciasteczek i dżemu, możesz wykonać domowe czekoladowe markizy. Będzie do nich pasował gęsty, kwaśny dżem np. porzeczkowy albo mus czekoladowy. Zależnie od tego, czy lubisz słodycze, czy nie, możesz kombinować z różnymi alternatywami i odkrywać nowe smaki. Nie bój się eksperymentować.
Amerykańskie ciacha
Jedne z najbardziej rozpustnych ciastek. Są duże, z wielkimi kawałkami czekolady i dużą ilością masła. Amerykańskie ciastka z czekoladą to klasyka gatunku, którą rozpieścisz swoich najbliższych. Aby je wykonać, będziesz potrzebował:
- 100 g masła,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
- Szczyptę soli,
- 300 g różnego rodzaju dodatków – czekolady, orzechów, cukierków czekoladowych.
Przygotowanie warto zacząć od zmieszania ze sobą suchych składników i odstawienia ich na bok. W drugiej misce rozpocznij ubijać masła z cukrem. Po ok. 5 minutach dodaj jajko i w dalszym ciągu ubijaj. Kiedy masa będzie ładnie ubita, dodaj suche składniki. Po wymieszaniu ich ze sobą możesz wsypać do miski uprzednio posiekane dodatki. Wmieszaj je w masę za pomocą dłoni lub łyżki.
Po wymieszaniu możesz już formować ciastka. Rób niewielkie kulki, które po umieszczeniu na blaszce lekko spłaszcz palcami. Piecz je w rozgrzanym do 160 st. C. piekarniku ok. 14-16 minut.
Ciastka z dżemem
Kruche ciasteczka dobrze idą w parze z dżemem. Nie zawsze jednak musisz czekać, aż się upieką, aby go do nich dodać. Wystarczy, że w ciasteczkach z podstawowego przepisu, przed pieczeniem zrobisz lekkie wgłębienie. Wypełnij je po brzegi ulubionym dżemem. Ciastka będą pięknie wyglądać i dobrze smakować.
Biszkopciki
Pieczenie biszkoptu często może być wyzwaniem. W przypadku biszkopcików ryzyko zepsucia masy się zmniejsza. Nie należy się bać jej opadania lub pękania. Przygotowanie biszkopcików będzie prostsze i na pewno ci się uda. Do wykonania ok. 40 biszkopcików będziesz potrzebował:
- 100 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- Szczyptę soli.
Wykonanie biszkopcików rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do masy cukier. Następnie w dalszym ciągu ubijając, dodawaj stopniowo żółtka. Kiedy masa będzie gotowa, możesz dodać do niej mąki i skrobi ziemniaczanej. Wmieszaj je w masę za pomocą łyżki lub szpatułki.
Nakładaj na blaszkę biszkopty w średnich odstępach. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Ciastka należy piec w 175 st. C przez 12-15 minut.
Beziki
Podobnie jak w przypadku biszkoptów, wykonanie małych bezików jest o wiele prostsze niż upieczenie dużej bezy. Ubicie białek z cukrem to kwestia pięciu minut. Jeśli boisz się robić bezę, podejmij ryzyko i odczaruj ten wypiek. Do przygotowania małych bezików będziesz potrzebował:
- Białka z dwóch jajek,
- 100 g cukru,
- Szczyptę soli.
Pamiętaj, aby dokładnie oddzielić białka od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka może sprawić, że masa się nie ubije. Zacznij ubijać je w szklanej lub metalowej misce z dodatkiem soli. Kiedy ubijesz białka na sztywną pianę, stopniowo, bardzo powoli dodawaj cukier. Beziki możesz nałożyć na blaszkę za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Beziki piecz w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C przez 90 minut. Dzięki temu będą kruche i zachowają swój śnieżnobiały kolor.
Wafelki
Wafelki przekładane masą kajmakową lub czekoladową to rozwiązanie dla prawdziwych leniuchów. Warto jednak o nim pamiętać na wypadek kryzysowych sytuacji. Dostępne w sklepach blaty waflowe wystarczy przełożyć wybraną przez siebie ulubioną masą. Następnie mocno je ze sobą ścisnąć i schować do lodówki na minimum godzinę. Gotowy produkt dla lepszego efektu można pokryć rozpuszczoną czekoladą. Jeśli planujesz je wykonać na przyjęcie lub imprezę, pamiętaj, aby pokroić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu będę się atrakcyjniej prezentować.
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »