Grill - temat specjalny

Uczestnicy piątej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"

Poznaj uczestników kolejnej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!". Pierwszy odcinek programu będziecie mogli zobaczyć już w niedzielę 23 grudnia o godzinie 15:15 na antenie TVP2.

Rafał Jonko - Łódź, 33 lata

Zawodowo jest specjalistą ds. kontroli wewnętrznej. Pieczenia nauczył się sam, a kulinarny kunszt szlifuje od trzech lat. Jego popisowymi wypiekami są wszelkiego rodzaju tarty oraz tort black velvet. Wielokrotnie uczestniczył w warsztatach kulinarnych. Jego wielką pasją są także podróże.

Barbara Dobrzyńska - Warszawa, 25 lat

Jest nauczycielką i terapeutką oraz szczęśliwą żoną. Od lat zgłębia tajniki sztuki cukierniczej, a jej popisowy wypiek to tort chałwowy. Jest bardzo energiczna i żywiołowa. Wolne chwile lubi spędzać, jeżdżąc konno. W przyszłości chciałaby otworzyć własną pracownię cukierniczą.

Justyna Pilichowska - Wrocław, 27 lat

Z zawodu kosmetyczka, a na co dzień zawsze uśmiechnięta i pogodna pracowniczka informacji. Piecze od półtora roku. W świat wypieków wprowadzili ją rodzice. To jej zawdzięcza znajomość podstaw cukiernictwa. Popisowym wypiekiem Justyny jest beza, która zyskała miano bezy pilichowskiej. Podczas pieczenia lubi eksperymentować. Marzy o otwarciu własnej cukierni.

Elżbieta Mazurkiewicz - Warszawa, 72 lata

Szczęśliwa mama i babcia. Członki zespołu „Cała Praga Śpiewa". Mieszka na warszawskiej Pradze z córką i wnuczkiem. W ich domowym zwierzyńcu spotkać można węża, psa, rybki i jaszczurki. Zawsze dysponuje ogromną dawką energii i poczucia humoru. To także niezawodna śpiewaczka, która ma piosenkę na każdą okazję.

Małgorzata Kuźniar - Polakowice, 41 lat

Na co dzień jest tłumaczką języka angielskiego. Pasję do pieczenia odkryła pięć lat temu, a jej popisowym daniem jest wielowarstwowy tort typu „naked". Interesuje się aranżacją i dekoracją wnętrz oraz sztuką miniaturyzowania drzew bonsai i ikebaną. Jest wielką miłośniczką kotów. Ma ich aż pięć! Interesuje się modą i ma pokaźną kolekcję szpilek. W przyszłości chciałaby prowadzić mały hotelik i cukiernię.

Joanna Cichocka - Warszawa, 33 lata

Pracuje jako specjalistka ds. przetargów. Pieczeniem zajęła się sześć lat temu. Przez ten czas do perfekcji opanowała robienie bezy marakuja-mango, która stała się jej popisowym daniem. Ma na koncie udział w kursie cukierniczym dla amatorów. W przyszłości chciałaby otworzyć własną cukiernię. Poza spędzaniem czasu w kuchni lubi pływać na wakeboardzie.


Tomasz Batko - Wrocław, 28 lat

Jest specjalistą ds. wynagrodzeń. Już od dziecka lubił pomagać mamie w kuchni. Jego popisowym wypiekiem jest tort czekoladowo-wiśniowy z mascarpone. Najczęściej serwuje go swojej narzeczonej, którą poprosił o rękę kilka miesięcy temu. Interesuje się motoryzacją i sportami siłowymi. Jego największym marzeniem jest posiadanie rodziny i stworzenie klimatycznej cukiernio-kawiarni.

Anna Kurpiewska - Mała Wieś, 38 lat

Jest technikiem odzieżowym. Pieczeniem zainteresowała się w wieku 20 lat dzięki mamie i babci. Największym sentymentem darzy ciasta drożdżowe autorstwa babci. Pieczenie sprawia jej ogromną radość i pozwala wykazać się artystycznie. Lubi relaksować się, dbając o ogród.

Magdalena Siedlecka - Olsztyn, 27 lat

Na co dzień jest specjalistką ds. marketingu i autorką bloga parentingowego. Jej popisowy wypiek to tort malinowy z białą czekoladą. Wśród znajomych i w mediach społecznościowych znana jako „Słodka". Prywatnie mama rocznej Malinki. Interesuje się fotografią kulinarną, snowboardem, kitesurfingiem i wakeboardem. Marzy o wydaniu książki z własnymi przepisami.

Marcin Błański - Szczecin, 29 lat

Z wykształcenia jest geografem. Przygodę z pieczeniem zaczął jeszcze w szkole podstawowej. Wszystko za sprawą babci oraz mamy, które wypiekały ciasta, pączki, faworki i bułki drożdżowe. Pieczenie to dla niego sztuka kreacji. Jego popisowym daniem jest ciasto dyniowe składające się z trzech różnych warstw kremów i orzechów. Uwielbia robić monodesery. Jego największymi pasjami, zaraz po gotowaniu, są fotografia i podróże.

Jagoda Grzejszczak - Drużbice, 25 lat

Jest absolwentką medycyny. Pasję do pieczenia zaszczepiła w niej babcia. To właśnie jej mała Jagoda przyglądała się od najmłodszych lat podczas wspólnego wyrabiania ciasta drożdżowego i dekorowania piętrowych tortów. Jak sama mówi, „babcia jest kopalnią przepisów i anegdot". Uważa, że cukiernictwo łączy pokolenia i ma właściwości lecznicze... Chciałaby zostać pierwszym psychiatrą w Polsce, który leczy pacjentów babeczkami. W wolnych chwilach szkicuje portrety.

Karolina Kik - Częstochowa, 29 lat

Z zawodu jest księgową, ale to w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Pasję do pieczenia zawdzięcza mamie i babci. Do dziś, przygotowując wypieki na rodzinne uroczystości, korzysta z przepisów ukochanej mamy. W kuchni stawia na klasykę, ale lubi też tworzyć nowe smaki. Jej popisowym wypiekiem jest karpatka, którą po raz pierwszy upiekła dla przyszłych teściów i narzeczonego. W wolnym czasie gra w planszówki, rozwiązuje krzyżówki i sudoku, a także chodzi na aerobik.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 108

30 min
3
30 min
8
60 min
1
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1