Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Olga przygotowała niezwykle kolorowe i piękne wypieki. Zachwyciła nas prezentacją, która przywołuje na myśl tak długo wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę.

Ciasteczka owsiane:

100 g masła
2/3 szklanki cukru brązowego
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g mąki
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g czekolady białej lub gorzkiej
100 g mieszanki studenckiej
250 g cukru pudru
3 łyżeczki wody
50 g kolorowej posypki

Masło połączyć z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Połączyć całość i dodać szczyptę soli, posiekaną czekoladę i mieszankę studencką. Ponownie wymieszać. Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać je w dużych odstępach na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 190℃. W garnku połączyć cukier puder i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji lukru. Po pieczeniu polać lukrem jeszcze gorące ciasteczka i udekorować kolorową posypką.

Galletjes:
Krem:
2 opakowania galaretki owocowej - różne smaki
500 ml wody
500 ml śmietany kremówki 36%

Ciasto
2 białka
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
¾ szklanki mąki
70 g rozpuszczonego masła
16 g cukru wanilinowego

Krem
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, wymieszać i odstawić do stężenia. Ubić śmietankę, a następnie dodać tężejące galaretki. Dokładnie wymieszać.

Ciasto
Białka połączyć z cukrem brązowym i jogurtem lub maślanką, wymieszać, a następnie wsypać cukier waniliowy i przesianą mąkę. Na koniec dodać przestudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać maszynę do wypieku wafelków i wlać odrobinę ciasta. Zapiekać przez około 3 minuty. Gorące wafelki uformować w rurki, a następnie włożyć je w wąskie naczynie (np. kieliszek), aby forma zastygła. Każdą rurkę nadziewać kremem.

Babeczki ze szpinakiem:
250 g szpinaku
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
750 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
świeże owoce: borówki, maliny, poziomki

Szpinak zblendować - jeżeli jest świeży najpierw go odcisnąć i zrobić z niego papkę. Zmiksować jajko z cukrem na puch, dodać olej, oliwę i szpinak. Cały czas miksując, wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę przelać do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w 180℃ przez 40 minut. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone. Upieczone babeczki przestudzić i udekorować kremem śmietankowym oraz świeżymi owocami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5468

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 115

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 49

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0