Ciasto
150 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
75 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do podsypania ciasta
Farsz
1½ pęta kiełbasy warmińskiej z czosnkiem
1½ cebule
1 l kurek
1 łyżka masła
150 g twardego sera koziego
1 pęczek koperku
mielony czarny pieprz do smaku
Twaróg ze szczypiorkiem
500 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
½ cebuli
Złożenie
4 jaja
Ciasto
Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i rozpuścić. Dodać kolejno mleko, olej oraz cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, wyrobić ciasto, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Farsz
Kiełbasę oraz 1½ cebuli pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, dodać kiełbasę. Gdy mięso zacznie się rumienić i odda tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć. Dokładnie umyć kurki i pokroić w większe kawałki, przełożyć na patelnię do podsmażonych składników. Dodać masło, poczekać aż grzyby puszczą wodę. Kozi ser pokroić w kostkę, koperek posiekać. Gdy woda z kurek odparuje, dodać ser i koperek. Doprawić mielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia.
Twaróg ze szczypiorkiem
Twaróg i śmietanę wymieszać, szczypiorek oraz cebulę pokroić i dodać, doprawić solą. Serwować jako dodatek.
Złożenie
Ciasto podzielić na cztery części. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta na prostokąty o grubości 1 cm. Na środek ułożyć farsz i zawinąć ciasto w kształt łódki. Wierzch ciasta lekko docisnąć, tak by farsz równomiernie się rozprowadził. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Piekarnik rozgrzać do 210°C (termoobieg). W sam środek każdego placka wbić jajko. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut.