Fot. 123RF/Picsel
Jakie właściwości ma yerba mate?
Yerba, podobnie jak kawa, ma właściwości pobudzające, zapobiega uczuciu zmęczenia. Dodaje energii i wpływa na poprawę koncentracji. Yerba mate zawiera liczne minerały oraz witaminy, takie jak witamina A, E, C, czy witaminy z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów, oczyszcza organizm. Polecana jest przy odchudzaniu, ponieważ między innymi wzmacnia uczucie sytości i utrudnia odkładanie się tłuszczu. Napar wpływa również pozytywnie na pracę całego układu krwionośnego.

Jak przygotować yerba mate?
Należy napełnić naczynie suszem do ok ¾ jego objętości, włożyć bombillę i zalać się wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Smak naparu może być modyfikowany różnymi dodatkami. Można dodać do niego miętę, rumianek lub guaranę. Napar można przyrządzić również na zimno, czyli tak zwane terere. Napój na zimno przygotowuje się, zalewając susz wodą o temperaturze 1-5 stopni Celsjusza. Yerba mate terere doskonale będzie smakować podawana z dodatkiem cytrusów (cytryna, pomarańcza), ziół i lodu.
Rodzaje yerba mate
Ostrokrzew pochodzi z Ameryki Południowej. W zależności od kraju pochodzenia rośliny, napar z niej przygotowany może różnić się smakiem.
W sklepach poza klasycznymi można spotkać wersje smakowe yerba mate. W sklepie internetowym Coś dla zdrowia znajduje się szeroka oferta różnych rodzajów yerba mate. Znajdziesz w nim również bombille, czyli specjalne słomki do picia naparu.
Akcesoria do picia yerba mate
Do picia naparu wykorzystuje się materę oraz bomillę. Matero, inaczej zwany tykwą, to kubek do klasycznej yerba mate. Można spotkać matero z tykwy, ceramiczne, aluminiowe lub z drewna, np. Palo santo. Do picia terere wykorzystuje się naczynie o nazwie guampa, wykonywane z bydlęcego rogu.
Bomilla to specjalna filtrująca słomka wykonana z metalu do picia naparu. Górna część zakończona jest specjalnie wyprofilowanym ustnikiem. Dół bombilli zakończony jest sitkiem, dzięki któremu susz nie dostaje się do ust podczas picia.