Najlepsze przepisy na ogórki

Yerba mate – dlaczego warto ją pić?

Zacznijmy od tego, czym jest yerba mate. Yerba to bardzo popularny w Ameryce Południowej napój naturalny, zyskujący coraz większa popularność również w krajach europejskich. Napar przygotowuje się z wysuszonych, zmielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Można pić ją klasycznie, gorącą, lub sięgnąć po orzeźwiającą przygotowywaną terere.

Fot. 123RF/Picsel

Jakie właściwości ma yerba mate?

Yerba, podobnie jak kawa, ma właściwości pobudzające, zapobiega uczuciu zmęczenia. Dodaje energii i wpływa na poprawę koncentracji. Yerba mate zawiera liczne minerały oraz witaminy, takie jak witamina A, E, C, czy witaminy z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów, oczyszcza organizm. Polecana jest przy odchudzaniu, ponieważ między innymi wzmacnia uczucie sytości i utrudnia odkładanie się tłuszczu. Napar wpływa również pozytywnie na pracę całego układu krwionośnego.

Jak przygotować yerba mate?

Należy napełnić naczynie suszem do ok ¾ jego objętości, włożyć bombillę i zalać się wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Smak naparu może być modyfikowany różnymi dodatkami. Można dodać do niego miętę, rumianek lub guaranę. Napar można przyrządzić również na zimno, czyli tak zwane terere. Napój na zimno przygotowuje się, zalewając susz wodą o temperaturze 1-5 stopni Celsjusza. Yerba mate terere doskonale będzie smakować podawana z dodatkiem cytrusów (cytryna, pomarańcza), ziół i lodu.

Reklama

 

Rodzaje yerba mate

Ostrokrzew pochodzi z Ameryki Południowej. W zależności od kraju pochodzenia rośliny, napar z niej przygotowany może różnić się smakiem.
W sklepach poza klasycznymi można spotkać wersje smakowe yerba mate. W sklepie internetowym Coś dla zdrowia znajduje się szeroka oferta różnych rodzajów yerba mate. Znajdziesz w nim również bombille, czyli specjalne słomki do picia naparu.

Akcesoria do picia yerba mate

Do picia naparu wykorzystuje się materę oraz bomillę. Matero, inaczej zwany tykwą, to kubek do klasycznej yerba mate. Można spotkać matero z tykwy, ceramiczne, aluminiowe lub z drewna, np. Palo santo. Do picia terere wykorzystuje się naczynie o nazwie guampa, wykonywane z bydlęcego rogu.
Bomilla to specjalna filtrująca słomka wykonana z metalu do picia naparu. Górna część zakończona jest specjalnie wyprofilowanym ustnikiem. Dół bombilli zakończony jest sitkiem, dzięki któremu susz nie dostaje się do ust podczas picia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9