Spis treści:
Rozgrzewająca zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sięgnij po przepis na zupę musztardową. Jest aromatyczna, sycąca, a dodatkowo prosta w przygotowaniu. Bazą tej potrawy są oczywiście warzywa, nie może zabraknąć w niej klasycznej włoszczyzny oraz ziemniaków. Wyrazistych walorów smakowych dodaje natomiast podsmażony boczek oraz oczywiście gwiazda programu, musztarda. Ta w wersji francuskiej zawiera całe ziarenka gorczycy, sprawdzi, że danie nabierze niepowtarzalnego charakteru. Dorzuć do zupy garść chrupiących grzanek i pyszny obiad gotowy!

Dlaczego warto jeść gorczycę?
Gorczyca to główny składnik musztardy, w szczególności tej francuskiej. Oprócz właściwości smakowych ma również działanie prozdrowotne. Zawiera flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Zmniejszają również ryzyko zachorowania na ryzyko chorobę wieńcową. Ziarna gorczycy są także źródłem steroli, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Zupa musztardowa – przepis
Przepis na pyszną zupę musztardową przedstawiła na Instagramie jedna z twórczyń prowadzących profil o tematyce kulinarnej. Danie w mig zdobyło popularność wśród internautów. Do przygotowania zupy musztardowej będziesz potrzebować: trzy ziemniaki, marchewki, pietruszkę, kawałka selera, kawałka pora, dwie cebule, cztery ząbki czosnku, boczek, pomidor, trzy liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, słoik musztardy łagodnej, pół musztardy francuskiej, łyżkę cukru, dwie łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypiorek i woda. Dodatkowo przygotuj pieczywo na grzanki, najlepiej pszenną bułkę.
Umyj i pokrój wszystkie warzywa. Do garnka wrzuć kawałki marchwi, selera, pietruszki, pora, a także cebulę, czosnek i potarte ziemniaki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej wodę, tak by zakryły warzywa. Gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij włoszczyznę, pora i cebulę pozostaw w wywarze. Boczek, kawałek pora, pomidora i małą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie zblenduj zupę. Do zupy dodaj podsmażony boczek z patelni, łyżkę cukru oraz keczup. Bułkę pokrój w kostkę, podpraż na suchej patelni. Gotową zupę przelej do misek i podawaj z grzankami. Opcjonalnie możesz dodać posiekany szczypiorek. Smacznego!
Zobacz także:
Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »
Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »