Najlepsze pomysły na szparagi

Znudziła ci się klasyczna pomidorowa, jarzynowa lub rosół? Zaskocz swoim bliskich zupełnie nowymi smaki i przygotuj zupę musztardową. To rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie na pewno podbije twoje kubki smakowe. Dodatkowo składniki na tę potrawę, z pewnością znajdują się już w twojej lodówce. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę musztardową.

Zupa musztardowa | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rozgrzewająca zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sięgnij po przepis na zupę musztardową. Jest aromatyczna, sycąca, a dodatkowo prosta w przygotowaniu. Bazą tej potrawy są oczywiście warzywa, nie może zabraknąć w niej klasycznej włoszczyzny oraz ziemniaków. Wyrazistych walorów smakowych dodaje natomiast podsmażony boczek oraz oczywiście gwiazda programu, musztarda. Ta w wersji francuskiej zawiera całe ziarenka gorczycy, sprawdzi, że danie nabierze niepowtarzalnego charakteru. Dorzuć do zupy garść chrupiących grzanek i pyszny obiad gotowy! 

Dlaczego warto jeść gorczycę?

Gorczyca to główny składnik musztardy, w szczególności tej francuskiej. Oprócz właściwości smakowych ma również działanie prozdrowotne. Zawiera flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Zmniejszają również ryzyko zachorowania na ryzyko chorobę wieńcową. Ziarna gorczycy są także źródłem steroli, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. 

Zupa musztardowa – przepis 

Przepis na pyszną zupę musztardową przedstawiła na Instagramie jedna z twórczyń prowadzących profil o tematyce kulinarnej. Danie w mig zdobyło popularność wśród internautów. Do przygotowania zupy musztardowej będziesz potrzebować: trzy ziemniaki, marchewki, pietruszkę, kawałka selera, kawałka pora, dwie cebule, cztery ząbki czosnku, boczek, pomidor, trzy liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, słoik musztardy łagodnej, pół musztardy francuskiej, łyżkę cukru, dwie łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypiorek i woda. Dodatkowo przygotuj pieczywo na grzanki, najlepiej pszenną bułkę

Umyj i pokrój wszystkie warzywa. Do garnka wrzuć kawałki marchwi, selera, pietruszki, pora, a także cebulę, czosnek i potarte ziemniaki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej wodę, tak by zakryły warzywa. Gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij włoszczyznę, pora i cebulę pozostaw w wywarze. Boczek, kawałek pora, pomidora i małą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie zblenduj zupę. Do zupy dodaj podsmażony boczek z patelni, łyżkę cukru oraz keczup. Bułkę pokrój w kostkę, podpraż na suchej patelni. Gotową zupę przelej do misek i podawaj z grzankami. Opcjonalnie możesz dodać posiekany szczypiorek. Smacznego!

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka z czarną porzeczka

to zmieniona wersja ciasta 3 bit, zamiast karmelu jest dżem z czarnej porzecz...

Odsłon: 189

30 min
2
Ciasta Truskawkowy lodowiec

Wspaniałe i niespotykane smaki, które doskonale łączą się z truskawkami.

Odsłon: 75

30 min
2
Ciasta Ciasto Princessa

Ciasto Princessa jest kremowe, czekoladowe i niesamowicie pyszne. Smakuje jak...

Odsłon: 1487

60 min
6