Do góry

Newsy

Kompot z suszu nie taki straszny

Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo".

Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com


Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania ciężkostrawnych potraw. Pozwala na skuteczne uporanie się z problemami żołądkowymi, dość częstymi po obfitej kolacji wigilijnej (w tym artykule sprawdzisz, jak ich uniknąć).

Tradycyjny kompot z suszu składa się z:

- 200 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych jabłek,
- 200 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- kilku goździków,
- 1 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1 łyżki miodu,
- 4 litrów wody.

Przygotowanie:
Suszone owoce moczymy we wrzącej wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy je, zalewamy 4 litrami wody, dodajemy goździki, miód, cynamon, cukier i gotujemy ok. 1 godzinę. Kompot podajemy lekko ciepły.

Nietradycyjny susz

Jeśli komuś przeszkadza specyficzny, "przydymiony" smak kompotu, warto zdecydować się na kompot z suszu z cytryną. Dzięki cytrynie smak zostanie zneutralizowany, co pozwoli na wypicie suszu ze smakiem. Przepis z cytryną wygląda nieco inaczej niż tradycyjny. Potrzebujemy do niego:

- 2 opakowań po 190 g suszu (gruszki, śliwki, jabłka) bez dodatku wędzonki,
- ok. 5 goździków,
- 1 cytryny,
- 1 pomarańczy,
- 4-5 ziaren kardamonu,
- 2 dużych łyżek miodu, 
• odrobiny cynamonu w proszku,
- 3 litrów wody.

Przygotowanie:
Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Dodajemy łyżkę miodu, dwa opakowania suszu oraz cynamon do smaku. Wszystko zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie umytą cytrynę i pomarańczę sparzamy. Za pomocą obieraczki do warzyw zcieramy duże kawałki skórki z cytryny i połówki pomarańczy. Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki cytryny. Kawałki skórki pomarańczy skręcamy w dłoniach nad garnkiem i miażdżymy, aby uwolniły się olejki eteryczne i dopiero wrzucamy je do kompotu. Następnie dodajemy kolejną łyżkę miodu do smaku. Wszystko mieszamy.

Dobrym sposobem na to, aby pozbyć się problemu kompotu z suszu podczas wigilijnej kolacji, jest przygotowanie innych napojów, po które będzie można sięgnąć w razie, gdyby susz jednak nie smakował.

Pyszna alternatywa dla suszu

Ciekawą alternatywą dla suszu jest kompot z fig. Należy jednak zabrać się za jego przygotowanie na dzień przed Wigilią, aby kompot zdążył nabrać odpowiedniego smaku. Do przygotowania kompotu z fig będziemy potrzebowali:

- 250 g suszonych fig,
- 250 g suszonych śliwek,
- 1 cytryny,
- 1 szklanki cukru,
- kawałka cynamonu.

Przygotowanie:

W dwóch naczyniach zostawiamy na noc do moczenia osobno śliwki i figi. Następnego dnia zagotowujemy osobno dwa kompoty, dodając do nich cytrynę, cukier i cynamon. Po ugotowaniu płyny mieszamy. Gotowy kompot podajemy wystudzony.

Wigilia w wersji light. Kliknij!

Wigilia w wersji light

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń