Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Zimą najczęściej tęsknicie za warzywami i owocami, które w lecie można jeść zebrawszy prosto z krzaka. Najczęściej w Waszych odpowiedziach pojawiały się truskawki, zielony groszek i szparagi.

Zobaczcie odpowiedzi laureatów konkursu, do których powędruje fantastyczna książka Marka Bardadyna "Dietetyczne przepisy. Schudnij z dietą strukturalną" oraz torba na zakupy Smaker.pl, do której będą mogli wrzucić mnóstwo wiosennych warzyw i owoców. Nagrody wędrują do:

Pani Anuli

"Och, carrramba, toż to przecież oczywiste. W brutalności swej zawzięta Pani Zima zabrała mi moc radości zaklętej w kwaśnych łodygach RABARBARU, a z nim - placki ukochane, bo drożdżowe... Lecz już rośnie u mnie chwacki okaz tej zacnej rośliny, wyczekanej, wytęsknionej.... Niech no tylko się rozrośnie, a znowu będzie... pieczone! :D"

Pani Michaliny

"Zimą bardzo brakowało mi warzyw z mojego własnego ogródka. Najbardziej brakowało mi świeżej sałaty, rzodkiewki oraz cebulki. W sklepach oczywiście były one dostępne, ale raz cena odstraszała a po drugie wydają mi się być takie mało zdrowe. Najlepsza jest własna, hodowana na zdrowym podłożu sałata, zrywana rankiem i w mgnieniu oka znikająca z śniadaniowego talerza. Tak samo rzodkiewka i cebulka najlepiej smakują własnoręcznie zrywane z grządki. Już czekam na ten właśnie czas, gdy wystarczy parę kroków do ogródka i już mamy na talerzu to co najzdrowsze!"

Pani Lidii

"Gdy myślę o warzywie, którego brakuje mi w okresie jesienno-zimowym to są szparagi. Tęsknie za ich delikatnością, wiosenną zielenią jak i łatwością przyrządzenia. Szparagi mogłyby gościć na moim talerzu nieustannie przez cały rok, gdyż maja one w sobie ogromny potencjał i dają szereg możliwości kulinarnych. Idealnie komponują się z sałatkami, jako dodatek do dań głównych oraz ryb i mięs, mogą również posłużyć jako zupa, chłodnik czy ekstrawagancka pizza. Poza tym można je jeść w dowolnej formie na ciepło, zimno i na surowo."

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 62

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 6807

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3133

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 691449

60 min
1163
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 146

30 min
2
15 min
5