Dania jednogarnkowe

Zimą najczęściej tęsknicie za warzywami i owocami, które w lecie można jeść zebrawszy prosto z krzaka. Najczęściej w Waszych odpowiedziach pojawiały się truskawki, zielony groszek i szparagi.

Zobaczcie odpowiedzi laureatów konkursu, do których powędruje fantastyczna książka Marka Bardadyna "Dietetyczne przepisy. Schudnij z dietą strukturalną" oraz torba na zakupy Smaker.pl, do której będą mogli wrzucić mnóstwo wiosennych warzyw i owoców. Nagrody wędrują do:

Pani Anuli

"Och, carrramba, toż to przecież oczywiste. W brutalności swej zawzięta Pani Zima zabrała mi moc radości zaklętej w kwaśnych łodygach RABARBARU, a z nim - placki ukochane, bo drożdżowe... Lecz już rośnie u mnie chwacki okaz tej zacnej rośliny, wyczekanej, wytęsknionej.... Niech no tylko się rozrośnie, a znowu będzie... pieczone! :D"

Pani Michaliny

"Zimą bardzo brakowało mi warzyw z mojego własnego ogródka. Najbardziej brakowało mi świeżej sałaty, rzodkiewki oraz cebulki. W sklepach oczywiście były one dostępne, ale raz cena odstraszała a po drugie wydają mi się być takie mało zdrowe. Najlepsza jest własna, hodowana na zdrowym podłożu sałata, zrywana rankiem i w mgnieniu oka znikająca z śniadaniowego talerza. Tak samo rzodkiewka i cebulka najlepiej smakują własnoręcznie zrywane z grządki. Już czekam na ten właśnie czas, gdy wystarczy parę kroków do ogródka i już mamy na talerzu to co najzdrowsze!"

Pani Lidii

"Gdy myślę o warzywie, którego brakuje mi w okresie jesienno-zimowym to są szparagi. Tęsknie za ich delikatnością, wiosenną zielenią jak i łatwością przyrządzenia. Szparagi mogłyby gościć na moim talerzu nieustannie przez cały rok, gdyż maja one w sobie ogromny potencjał i dają szereg możliwości kulinarnych. Idealnie komponują się z sałatkami, jako dodatek do dań głównych oraz ryb i mięs, mogą również posłużyć jako zupa, chłodnik czy ekstrawagancka pizza. Poza tym można je jeść w dowolnej formie na ciepło, zimno i na surowo."

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Śniadania Kanapki z pastą z brokułu

Dzisiaj proste ale smaczne i pożywne kanapki z pastą brokułową. Kanapki wysz...

Odsłon: 135

30 min
2
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 581

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

1
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

6
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8