Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia

Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać!

Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia". Książka ukaże się 16 stycznia 2019 roku.

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.

Jagna Niedzielska w książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.

Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw - nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.

Wśród przepisów znajdziemy pomysły na to jak wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu, do czego może przydać się czerstwy chleb, a także jak dać drugą szansę obierkom z warzyw. W książce m. in.:

• Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem
• Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków
• Omlet z resztkami warzyw

 

To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!

Marek Borowski
Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności


Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!

Areta Szpura


O autorce:

Jagna Niedzielska - Szefowa kuchni, doradca kulinarny, prowadząca Kuchni+. Reprezentuje dwa nurty kulinarne: tradycyjną kuchnię hawajską oraz no-waste-cusine.

W książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Propagatorka kuchni zero waste nie tylko jako podejście do gotowania, ale sposób na życie.

Każdy zakupiony egzemplarz książki wspiera Banki Żywności.

Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal. Już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4