Biografia prawdziwka

Pal Karlsen, miłośnik grzybów z Norwegii, zabiera nas w fascynującą podróż w głąb borowikowego świata.

By odkryć jego tajemnicę, przemierza glob wzdłuż i wszerz. Poznaje jego różne oblicza. Jedno z najpiękniejszych i najbardziej fantastycznych niespodziewanie odnajduje w Polsce - prawdziwej borowikowej Ziemi Obiecanej.

„Biografia prawdziwka" to książka, która każdego grzybiarza zaskoczy czymś, czego jeszcze nie wiedział. Można w niej przeczytać między innymi o tym:
- co wyróżnia prawdziwka spośród innych grzybów
- jakie są jego odmiany i ich cechy szczególne
- jak są zbudowane i co z tego wynika
- co łączy grzyby z drzewami i dlaczego ten związek jest bardzo ważny
- jaka jest kulinarna historia grzybów
- dlaczego Polska jest „prawdziwkowym rajem"
- jak przyrządzić pyszne potrawy z prawdziwków (cały rozdział z unikalnymi przepisami)

Wydawnictwo Znak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami to znakomity pomysł na sycące śniadanie. Pamiętaj, że...

Odsłon: 231

30 min
1
Desery Pączki pieczone

Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...

Odsłon: 410

60 min
4
Dania główne Omlet specjalny z ziołami

Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...

Odsłon: 206

30 min
4
Desery Tiramisu-włoski specjał

Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...

Odsłon: 345

30 min
2
Desery Szybkie oponki w 5 minut

Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...

Odsłon: 3444

30 min
13
Dania główne Placek pastucha

Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...

Odsłon: 3615

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić zdrowy chleb razowy? Najłatwiejszy przepis

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić...

0
Informacje Jak uratować przesoloną zupę? Babciny sposób nigdy nie zawodzi

Nawet najlepszym kucharkom zdarza się przesolić zupę. Gdy jednak dochodzi do tego w chwili oczekiwania na gości, nieodpowiedni smak wywaru często p...

0
Informacje Chrupiąca skórka i miękki środek. Jak upiec dobry chleb?

Gdy myślisz o idealnym pieczywie, na pewno od razu przypominasz sobie takie jeszcze ciepłe, świeże i pełne smaku. Jak upiec chleb z chrupiącą skórk...

0
Informacje Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że ch...

2