Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana.

Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo złożona. Już same przystawki (antipasti) można podzielić na kilka kategorii: zimne i ciepłe (często jest to makaron); przystawki "winne", np. cebulki lub szparagi w occie winnym; przystawki "oliwne", czyli z dodatkiem oliwy, takie jak: marynowane warzywa, pomidory w oliwie, biała fasola z oliwą i czosnkiem, focaccia z oliwkami, pomidorki koktajlowe z mozzarellą i bazylią czy szparagi w zielonym sosie. Kuchnia włoska zdumiewa swoim bogactwem i różnorodnością.

Oferuje kilkaset rodzajów wymyślnie nazwanych klusek i makaronów, tuziny sosów wzbogacających ich smak, dania mięsne, z ryb, owoców morza, ryżu oraz zupy. Włosi osiągają niezrównane efekty smakowe, dodając do wielu potraw świeże zioła, oliwę z oliwek, pieczywo, pomidory, a także sery. Do najbardziej popularnych w Italii gatunków sera należą: Parmiggiano-Reggiano (znany w Polsce jako parmezan), Grana Padano,gorgonzola, mozzarella, ricotta, mascarpone (używane do Tiramisu), a także Asiago,
Montasio, Bel Paese, Provolone, Taleggio czy ser owczy przypominający fetę. Życzymy wielu smacznych dokonań kulinarnych!


Wydawnictwo: Prószyński

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z dyni

Krem z dyni to idealna zupa na jesienną pogodę . Zupa rozgrzewająca i pożywna...

Odsłon: 437

30 min
7
30 min
22
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 97

30 min
1