Najlepsze przepisy na cukinię

Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!

Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach życiowych oraz cechach pozwalających na rozpoznanie. To ostatnie ma znaczenie zwłaszcza dla grupy zainteresowanej w sposób szczególny - dla wędkarzy; do nich książka też jest adresowana. Błędne rozpoznanie zdobyczy (o co czasem nietrudno) może prowadzić do poważnego konfliktu z prawem. Książkę uatrakcyjniają i jej poglądową wartość podnoszą doskonałe ilustracje ryb, sporządzone z fotograficzną dokładnością. Pokazują istotne cechy budowy ich ciał. Część szczegółową poprzedza ogólna, przybliżająca wiedzę o środowisku wodnym i biologii jego mieszkanek. Solidna porcja wiedzy, tam zawarta, jest przekazana językiem lekkim i przystępnym, urozmaicona ciekawostkami z życia wziętymi. Za drobny, ale smakowity dodatek do przeglądu gatunków można uznać wplecione gdzieniegdzie oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Uzupełnieniem całkiem praktycznym, jeśli wziąć pod uwagę obecną ruchliwość Polaków, są nazwy opisywanych gatunków w sześciu językach - naszych najbliższych sąsiadów oraz angielskim.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
15

Przepis dnia

Dania główne Czebureki domowe

Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...

Odsłon: 68061

60 min
90
>60 min
25
60 min
5
Ciasta Mini tarty z dżemem i śliwkami

Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowy...

Odsłon: 550

>60 min
4
Sałatki Fasolka szparagowa z masełkiem czosnkowym

Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem to doskonały dodate...

Odsłon: 449

15 min
5