Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach życiowych oraz cechach pozwalających na rozpoznanie. To ostatnie ma znaczenie zwłaszcza dla grupy zainteresowanej w sposób szczególny - dla wędkarzy; do nich książka też jest adresowana. Błędne rozpoznanie zdobyczy (o co czasem nietrudno) może prowadzić do poważnego konfliktu z prawem. Książkę uatrakcyjniają i jej poglądową wartość podnoszą doskonałe ilustracje ryb, sporządzone z fotograficzną dokładnością. Pokazują istotne cechy budowy ich ciał. Część szczegółową poprzedza ogólna, przybliżająca wiedzę o środowisku wodnym i biologii jego mieszkanek. Solidna porcja wiedzy, tam zawarta, jest przekazana językiem lekkim i przystępnym, urozmaicona ciekawostkami z życia wziętymi. Za drobny, ale smakowity dodatek do przeglądu gatunków można uznać wplecione gdzieniegdzie oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Uzupełnieniem całkiem praktycznym, jeśli wziąć pod uwagę obecną ruchliwość Polaków, są nazwy opisywanych gatunków w sześciu językach - naszych najbliższych sąsiadów oraz angielskim.
Nasze ryby
Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Sałatki
Sałatka z szynką
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 730
4
Pieczywo
Chleb tostowy Hovis z suszoną cebulką
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 41
4
Dania główne
Fasolka po bretońsku
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne dan...
Odsłon: 76
4
Ciasta
Sernik dla cukrzyka
Kokosowy sernik dla cukrzyka zawiera składniki o niskim indeksie glikemicznym...
Odsłon: 983
3
Dania główne
Bigosik z kapusty, z ziemniakami.
Bigos ugotowany z białej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce do...
Odsłon: 132
3
REKLAMA