Ciasta na Boże Narodzenie

Nasze ryby

Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!

Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach życiowych oraz cechach pozwalających na rozpoznanie. To ostatnie ma znaczenie zwłaszcza dla grupy zainteresowanej w sposób szczególny - dla wędkarzy; do nich książka też jest adresowana. Błędne rozpoznanie zdobyczy (o co czasem nietrudno) może prowadzić do poważnego konfliktu z prawem. Książkę uatrakcyjniają i jej poglądową wartość podnoszą doskonałe ilustracje ryb, sporządzone z fotograficzną dokładnością. Pokazują istotne cechy budowy ich ciał. Część szczegółową poprzedza ogólna, przybliżająca wiedzę o środowisku wodnym i biologii jego mieszkanek. Solidna porcja wiedzy, tam zawarta, jest przekazana językiem lekkim i przystępnym, urozmaicona ciekawostkami z życia wziętymi. Za drobny, ale smakowity dodatek do przeglądu gatunków można uznać wplecione gdzieniegdzie oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Uzupełnieniem całkiem praktycznym, jeśli wziąć pod uwagę obecną ruchliwość Polaków, są nazwy opisywanych gatunków w sześciu językach - naszych najbliższych sąsiadów oraz angielskim.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
2
Desery Fit Snickers

Fit Snickers to ciasto inspirowane popularnym batonikiem. To pyszny sernik z...

Odsłon: 1812

60 min
3
60 min
5
Dania główne Bigos świąteczny

Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przeg...

Odsłon: 452

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jaka mąka jest najlepsza na pierogi i uszka? Typ ma znaczenie! Jaka mąka na pierogi bezglutenowe?

Przygotowanie ciasta na pierogi i uszka jest dla wielu niezwykle trudne. Okazuje się jednak, iż problem tkwi w szczegółach. Źle dobrane składniki m...

5
Informacje Ryba po japońsku w trzech wydaniach. Tymi przepisami zaskoczysz swoich gości

Uwielbiasz rybę po grecku? W takim razie koniecznie musisz spróbować również tej po japońsku. To naprawdę przepyszne danie ma niewiele wspólnego z...

4
Informacje Jak zrobić krem truflowy? Poznaj praktyczne wskazówki

Szukasz wyjątkowego kremu do tortów, babeczek czy innych deserów? Sprawdź krem truflowy. To połączenie smaku aromatu rumu, orzeszków i czekolady. B...

6
Informacje 35 niezbędnych przepisów na święta Bożego Narodzenia

Szukasz kulinarnych inspiracji na Boże Narodzenie? Oddajemy w twoje ręce e-booka, dzięki któremu przygotujesz wiele pysznych, świątecznych potraw,...

1