Nasze ryby

Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!

Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach życiowych oraz cechach pozwalających na rozpoznanie. To ostatnie ma znaczenie zwłaszcza dla grupy zainteresowanej w sposób szczególny - dla wędkarzy; do nich książka też jest adresowana. Błędne rozpoznanie zdobyczy (o co czasem nietrudno) może prowadzić do poważnego konfliktu z prawem. Książkę uatrakcyjniają i jej poglądową wartość podnoszą doskonałe ilustracje ryb, sporządzone z fotograficzną dokładnością. Pokazują istotne cechy budowy ich ciał. Część szczegółową poprzedza ogólna, przybliżająca wiedzę o środowisku wodnym i biologii jego mieszkanek. Solidna porcja wiedzy, tam zawarta, jest przekazana językiem lekkim i przystępnym, urozmaicona ciekawostkami z życia wziętymi. Za drobny, ale smakowity dodatek do przeglądu gatunków można uznać wplecione gdzieniegdzie oryginalne przepisy na potrawy z ryb. Uzupełnieniem całkiem praktycznym, jeśli wziąć pod uwagę obecną ruchliwość Polaków, są nazwy opisywanych gatunków w sześciu językach - naszych najbliższych sąsiadów oraz angielskim.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 120

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25