Dania jednogarnkowe

11 października ukaże się książka WEGANONA, czyli Pawła Ochmana Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Tylko w tej książce znajdziecie to, czego nie ma w innych książkach wegańskich – przepisy na zdrowe smakołyki. Od samego patrzenia na przepisy ślinka cieknie!

Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.

Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziesz na blogu, podpowiada:

- Czym zastąpić nabiał i jajka?
- Jak łatwo połączyć podstawowe składniki?
- Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?

Paweł Ochman - weganin, autor bloga Weganon, naukowiec. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach". Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.

 

Rurki z kremem

Czy można wracać ze szkoły i każdego dnia wcinać rurki z kremem lub bitą śmietaną? Można, gdy się jest małym Weganonem. Niemal każdego dnia w drodze powrotnej siedziałem w cukierni. Zestaw obowiązkowy: rurka lub bajaderka albo babeczka z budyniem. W zasadzie to były jedyne wybory. Kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Idealne. Czy można zrobić takie same w wersji roślinnej? Zdecydowanie tak i przedstawiam Wam mój przepis.

Składniki:

Ciasto
• 2½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
• ¾ szklanki śmietanki roślinnej (np. domowa sojowa)
• 2 łyżki nierafi nowanego cukru pudru
• 100 g ciekłego oleju kokosowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
• 2 puszki mleka kokosowego 400 g (o zawartości 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
• 1 łyżka nierafi nowanego cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Ciasto
• Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
• Wałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut.
• Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.

Krem
• Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać.
• Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.

Ilość: 20-23 rurki
Czas: 10 minut przygotowania + 10 minut chłodzenia + 15 minut pieczenia każdej partii

Wydawnictwo Znak

Premiera: 11.10.2017

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1976

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1425

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 337

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4