Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.
Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziesz na blogu, podpowiada:
- Czym zastąpić nabiał i jajka?
- Jak łatwo połączyć podstawowe składniki?
- Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?
Paweł Ochman - weganin, autor bloga Weganon, naukowiec. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach". Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.
Rurki z kremem
Czy można wracać ze szkoły i każdego dnia wcinać rurki z kremem lub bitą śmietaną? Można, gdy się jest małym Weganonem. Niemal każdego dnia w drodze powrotnej siedziałem w cukierni. Zestaw obowiązkowy: rurka lub bajaderka albo babeczka z budyniem. W zasadzie to były jedyne wybory. Kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Idealne. Czy można zrobić takie same w wersji roślinnej? Zdecydowanie tak i przedstawiam Wam mój przepis.
Składniki:
Ciasto
• 2½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
• ¾ szklanki śmietanki roślinnej (np. domowa sojowa)
• 2 łyżki nierafi nowanego cukru pudru
• 100 g ciekłego oleju kokosowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
• 2 puszki mleka kokosowego 400 g (o zawartości 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
• 1 łyżka nierafi nowanego cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Ciasto
• Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
• Wałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut.
• Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.
Krem
• Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać.
• Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.
Ilość: 20-23 rurki
Czas: 10 minut przygotowania + 10 minut chłodzenia + 15 minut pieczenia każdej partii
Wydawnictwo Znak
Premiera: 11.10.2017