Ta książka to historia niezwykłych gospodarzy Polnej Zdrój, którzy osiedlili się w XIII-wiecznym miasteczku Wleń niedaleko Jeleniej Góry i odmienili życie małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Odrestaurowali ponad 200-letnie siedlisko i stworzyli tu gospodarstwo ekologiczne, z którego rozlega się malowniczy widok na pasmo Karkonoszy. Tu zapraszają gości, w tym miejscu odbywają się słynne na całą Polskę wesela i przyjęcia!
Ważną częścią slow-life'u pod Śnieżką jest kuchnia. Menu komponowane jest ze składników najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców oraz z przydomowej wędzarni i ogródka. Właściciele sami robią sery, a zioła pochodzą z własnej szklarni, w której znalazły się sadzonki przywożone z całego świata.
Slow life z widokiem na Śnieżkę... to wędrówka porami roku oraz kalendarzem przyjęć i świąt, autorka przytacza sprawdzone przepisy kulinarne na każdą okazję. To także poradnik, jak opanować tłum głodnych gości, korzystając z tego, co masz w sezonie i w okolicy. Są przepisy na potrawy wymagające i takie na nagły głód, do zrobienia w trzy minuty. Ale i pomysły na resztki z obiadu, z których danie nazajutrz będzie hitem.
O autorce:
Magdalena Trojanowska - silna jak wół i uparta jak osioł; gatunek człowieka, który czego się nie tknie, robi to perfekcyjnie. W korporacjach przez lata wymyślała reklamy genialnie proste, a zwłaszcza zaskakujące. Gotuje identycznie. Po urodzeniu pierwszego syna, Franka, zostawiła za sobą światła wielkiego miasta i wraz z rodziną przeniosła się na Dolny Śląsk, gdzie stworzyła Dom Gościnny Polna Zdrój, w którym jest szefową kuchni.