Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła.
W mojej tajskiej kuchni to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chili i szczypta humoru.
Ta książka to istna katapulta dla tych, którzy niewiele wiedzą o wschodnich smakach, a chcieliby zostać świadomymi znawcami kuchni tajskiej. Daria nie tylko pokazuje, jak przygotować konkretne dania, ale uzbraja nas we wszystkie potrzebne narzędzia, by rozpocząć własną przygodę z kuchnią pełną przypraw i aromatów.
DARIA ŁADOCHA - maniaczka zdrowego żywienia, mama dwójki dzieci. Swoja filozofią życia oraz przepisami dzieli się w Dzień Dobry TVN oraz na kulinarnym blogu Mamałyga. Prowadzi warsztaty z kuchni tajskiej w Instytucie Sztuki Kulinarnej. Uczy, jak zdrowo się odżywiać oraz wspierać odporność za pomocą diety.
Wydawnictwo: PASCAL
Źródło: materiały prasowe, Wydawnictwo Pascal