Dania jednogarnkowe

Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka - restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum - laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi - blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré - piewca powolności, Carlo Petrini - twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert - autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski - kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz - sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean - smakosz whisky, Côme de Chérisey - dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch - osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier - prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami" - smak „pełny", „domykający" inne smaki.

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców.

Łukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki, z zawodu redaktor. Autor Dziewczyn wojennych i Fotobiografii PRL. Od wielu lat związany z „Twoim Stylem". Prowadzi też audycję kulinarno-literacką Droga przez mąkę emitowaną na antenie radiowej Dwójki.

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 2030

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18