Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie to nie tylko bzdury, ale i poważne zagrożenie dla zdrowia.

Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie to nie tylko bzdury, ale i poważne zagrożenie dla zdrowia.

Czas przyjrzeć się temu uważnie i odzyskać zdrowy rozsądek w kwestii jedzenia. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób . Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami.

W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.

„Powszechna wiedza o zdrowym odżywianiu tonie w mroku przesądów, mylnych intuicji, teorii spiskowych i wyssanych z palca bajek. Ten wyzywający i inteligentnie skonstruowany manifest przywraca zdrowy rozsądek podejściu do jednej z największych życiowych przyjemności"

Anthony Warner (ur. 1973) - brytyjski kucharz i bloger. Regularnie współpracuje z „New Scientist" i „The Pool", a jego blog pojawiał się na łamach „The Guardian", „Mail on Sunday", „The Telegraph" i innych gazet. Mieszka w Nottinghamshire. Ukończył studia z zakresu biochemii na Uniwersytecie w Manchesterze. Pod koniec 2015 roku założył blog Angry Chef angry-chef.com jako reakcję na szkodliwy, nieprawdziwy obraz przemysłu wellness, który spycha na margines całą dotychczasową naukę.

Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

Odsłon: 7926

>60 min
12
Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

Odsłon: 1222

60 min
7
Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

Odsłon: 36322

30 min
46
15 min
6