Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!

REKLAMA

"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania
Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Placki
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 830
3

Dania główne
Szybki obiad - makaron z tuńczykiem
Polecam. My bardzo lubimy.
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1435
11

REKLAMA
