Do góry

Newsy

Letni obiad z superfoods

Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Fot. materiały prasowe/Pawel Ochman Wegenom
Jeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i zielone kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods, czyli przepis na letni posiłek od Purella Superfoods i Pawła Ochmana - autora bloga Weganon.

Hummus z ćwikłą

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki ćwikły
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka baobabu Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka babki płesznik Purella Superfoods
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki nasion granatu

Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.
2. Dodać sól i sok z cytryny.
3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.
4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.

 

Ciekawostka!

Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B. Działa ochronnie na wątrobę i chroni ją przed toksycznymi substancjami. Dzięki zawartości kwasów z grupy Omega naturalnie poprawia naszą odporność. Czarnuszka powszechnie wykorzystywana jest w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku młodzieńczego czy grzybicy. Zapobiega wszelkim uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem podczas teleradioterapii.

Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 średnie liście jarmużu bez łodyżek
  • 1 garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól himalajska Purella Superfoods i pieprz do smaku1 płaska łyżeczka chlorelli
  • 1 płaska łyżeczka moringa Purella Superfoods
  • 1 płaska łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
  • ½ szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka dowolnej tartej bułki lub chleba

 

WYKONANIE:
1. Do wysokiego naczynia wlać wodę i oliwę. Dodać listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie zmiksować.
2. Ciecierzycę dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać.
3. Dodać bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku.
4. Formować małe kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piec 20 minut w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
6. Podawać z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini
Ciekawostka!
Moringa jest bogata w mikroelementy takie jak fosfor i chrom. Wspiera funkcjonowanie kości i stawów, a także wspomaga pracę wątroby i reguluje procesy trawienne. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Moringa zawiera ponad 20 substancji o działaniu przeciwzapalnym. Przeciwdziałają one wszelkim schorzeniom na tle bakteryjnym czy wirusowym. Idealna do smoothies, zup i jogurtów.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń