W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik.

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,9 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu

 

Masa śmietanowa ze śliwkami

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek)
  • opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 serki mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Dekoracja

  • miód
  • żółta, biała, czarna i zielona masa cukrowa

 

Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść. Podzielić na osiem równych placków, każdy z nich rozwałkować na szerokość tortownicy. Piec około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 150°C. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa śmietanowa ze śliwkami
W garnku usmażyć śliwki z przyprawami. Spróbować, następnie dosłodzić miodem. Gdy śliwki będą już uprażone, zagęścić je rozpuszczoną w wodzie mąką (dodawać małymi porcjami - masa ma mieć konsystencję kisielu). Schłodzić.

Schłodzoną śmietanę zmiksować z serkiem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wanilię i żelatynę.

Dekoracja
Na paterę położyć placki i posmarować je śliwkami oraz śmietaną (bez ostatniego!). Schłodzić. Przed podaniem polać miodem i udekorować wykonanymi z masy cukrowej pszczółkami i plastrami miodu. Z białej i zielonej masy wykonać trzy różnej wielkości różyczki z listkami.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

Odsłon: 7898

>60 min
12
Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

Odsłon: 1159

60 min
7
Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

Odsłon: 36218

30 min
46
15 min
6