Dania jednogarnkowe

Zapytaliśmy naszych Czytelników na Facebooku, ile w ich miejscu zamieszkania kosztuje kostka masła i co sądzą o regularnych podwyżkach tego produktu. Dyskusja była bardzo burzliwa. Wiele osób nie kryło złości i rozgoryczenia. Pojawiły się obawy o kolejne wzrosty cen. Oto, co mają do powiedzenia Czytelnicy.

Fot. 123RF/Picsel

Choć ceny produktów ciągle się zmieniają, to inflacja oznacza proces wzrostu przeciętnych cen wszystkich (a nie tylko wybranych) produktów. Za tę samą kwotę możemy już kupić znacznie mniej niż przed inflacją. Zapytaliśmy was ostatnio na naszym profilu na Facebooku, ile kosztuje kostka masła. Reakcje wcale nas nie zdziwiły - wszyscy stwierdziliście, że ceny żywności bardzo wzrosły.

„W okolicach 8 zł. Rzadko kupuję masło czy margarynę, dlatego zauważam różnice w cenie i jestem w szoku"- pisze Pani Albina. Jest to widoczne we wszystkich regionach Polski. Pan Adam pozwolił sobie na sarkazm: „10,99 osełka ... 7,50 chleb 1 kg ... ale olej potaniał z 6,50 na 10,99". Pani Ewa zwraca uwagę na inny problem: "Szkoda ze zarobki nie idą tak w górę, jak ceny za produkty... Zaraz będzie tak, że tylko będzie nas stać na chleb ze smalcem". Faktycznie, wielu Polaków widzi, że wraz ze wzrostem cen, niestety nie idzie podwyżka pensji. Przyglądamy się, jak wygląda sytuacja w polskich sklepach.

Ile kosztuje kostka masła?

Masło to jeden z podstawowych produktów, z którego korzystamy na co dzień. Choć niektórzy twierdzą, że nie potrzebują go w swojej diecie, to warto wspomnieć o jego dobrym wpływie na organizm.

Masło, choć kaloryczne, zawiera wiele substancji odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe. To one są źródłem energii i wykazują działanie przeciwbakteryjne. W maśle zawarta jest też m.in. witamina D (wzmacniająca kości), witamina A (odpowiadająca za dobry wzrok) i witamina K (wspierająca krzepnięcie krwi i działająca antynowotworowo).

Użytkownicy w odpowiedzi na zadane przez nas pytanie: „Wiecie, ile teraz kosztuje kostka masła?" podkreślali, że za kostkę masła zapłacimy tyle, ile za litr benzyny. W różnych regionach Polski cena masła 82% waha się od 7 aż do 11 złotych za kostkę w opakowaniu o wadze 200 gramów. Pani Karolina wspomniała w komentarzu: „Dziś kupiłam osełkę i chleb i 18,90 zł zapłaciłam". „Około 8 zł za 250 gram", „Stanowczo za dużo", „Coraz więcej", „Od 6 złotych wzwyż, bez promocji", „Osełka 9,90 zł" - to tylko wybrane komentarze spośród wszystkich, jakie do nas trafiły.

Naszego czytelnika Grzegorza zainteresowało też inne zjawisko: „Zwracamy uwagę na wagę. Są już opakowania o mniejszej gramaturze - 170 gram zamiast 200, a wyglądają identycznie". Choć cena produktu na pierwszy rzut oka się nie zmienia, to taką samą kwotę jak kiedyś, możecie wydać za mniejszą gramaturę masła. Bądźcie czujni!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Ceny masła w Polsce ciągle rosną

Wielu z was zaznacza, że ceny zmieniają się niezwykle szybko i z dnia na dzień w sklepach masło kosztuje np. o złotówkę więcej. „W poniedziałek kupowałam ze starej dostawy 5,20 zł, dzisiaj 7,20!"- informuje Pani Joanna.

Porównaliśmy ceny masła w supermarketach (m.in. Auchan, Carrefour, Netto czy Biedronka) według informacji zawartych na stronach internetowych sklepów lub w ich gazetkach (na okres 15-24.11.). Wybraliśmy najbardziej popularne rodzaje masła i szukaliśmy najniższych cen. Jakie są obserwacje? Za 200 gramów masła 82% zapłacimy przynajmniej 5,98 złotych, za 300 gramów osełki - minimum 4,29 złotych, za 200 gramów masła bez laktozy - 5,49 złotych. Najmniej, bo 2,79 złotych zapłacimy za mix tłuszczowy (ok. 60% tłuszczu). Wszystkie podane ceny uwzględniały promocje w danym supermarkecie. Regularne ceny masła wynosiły o ok. 2-3 złote więcej.

Według danych GUSu (Głównego Urzędu Statustycznego) inflacja w Polsce w październiku wzrosła rok do roku o 6,8 procent, a w ujęciu miesięcznym ceny wzrosły o 1,1 procent. To sytuacja podobna do tej z 2001 roku.

Dziękujemy społeczności Smakera za podzielenie się opiniami na temat wzrostu cen masła. Nie tylko za ten produkt zapłacimy więcej. Pani Edyta nakierowała nas, by w kolejnym artykule zwrócić uwagę na konkretny produkt: „A wiecie ile kosztuje olej?". Już wkrótce podsumujemy kwoty, jakie wydajemy na inne spożywcze składniki.

Zobacz także:

Masło na każdy domowy problem »

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? »

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8